În paralel cu ancheta Poliției și a pompierilor, specialiștii de mediu verifică dacă fumul dens și negru degajat în timpul incendiului de proporții care a izbucnit marți dimineață la depozitul de deșeuri electrice și electronice din Buzău a afectat calitatea aerului.
Pentru a ști cu exactitate dacă fumul a poluat sau nu aerul în alte zone ale municipiului, Agenția pentru Protecția Mediului Buzău a solicitat sprijinul unui laborator mobil din județul Prahova.
Aceștia au făcut trei măsurători, dintre care două în cartierul Mihai Viteazu și una la fața locului.
Potrivit șefului Serviciului de Monitorizare și Laboratoare din APM Buzău, Ana Cristina Neagu, determinările au arătat că au fost depășiri a concentrației maxime admise la monoxid de carbon doar la locul incendiului, în timp ce în zona de case din apropiere sau în municipiul Buzău nu s-a depășit nivelul de poluare
Au fost realizate trei determinări cu analizorul mobil, indicatorii monitorizați fiind cei specifici incendiilor și anume: monoxid de carbon (CO), amoniu (NH3), benzen (C6H6), formaldehidă(HCHO), metanol(CH4O), fenol (C6H6O).
Măsurătorile au fost realizate în imediata apropiere a zonei în care s-a produs incendiul precum și în zona locuită din apropiere.„După prelucrarea datelor, a reieșit că valoarea înregistrată la indicatorul monoxid de carbon, în punctul din imediata apropiere a locului în care s-a produs incendiul, depășește cu puțin concentrația maximă admisibilă (s-a înregistrat valoarea 6,347 mg/mc, față de concentrația maximă admisibilă de 6,000 mg/mc).
Concentrațiile celorlalți indicatori monitorizați s-au situat mult sub valorile admisibile”, au declarat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Buzău.
Incendiul de la depozitul de pe strada Pogonele se află și în atenția Gărzii de Mediu. ”Sigur a fost o modificare a indicatorilor de calitate ai aerului, constatată vizual prin prezența norului de fum dens și negru, însă așteptăm și buletinele de analizele emise de laboratorul mobil APM Prahova. E clar că se va aplica o sancțiune pe legea privind calitatea aerului înconjurător”, a declarat Carmen Ichim, comisar șef Garda de Mediu Buzău.
În urma unei anchete interne s-a descoperit că apariția unor scântei mecanice izbucnite în timpul operării unui utilaj ar fi provocat incendiul violent de la marginea municipiului Buzău.
Compania Green WEEE precizează că flăcările au pornit pe platforma pentru depozitarea carcaselor de frigidere provenite din deșeu tehnologic, activitatea de depozitare desfășurându-se în deplină conformitate cu legislația în vigoare.„La declanșarea incendiului, toate procedurile de siguranță au fost respectate în mod corespunzător și nicio persoană prezentă pe platformă nu a fost rănită. Suntem recunoscători echipelor de intervenție prezente la fața locului, care au acționat cu maximă promptitudine și responsabilitate pentru a stinge focul, cât și celor care s-au implicat și au oferit ajutorul în această situație. Vom face tot ceea ce este necesar a preveni pe viitor astfel de situații. În continuare suntem în dialog cu autoritățile locale și ne oferim sprijinul pentru finalizarea investigațiilor în curs”, a precizat compania Green WEEE prin intermediul unui comunicat dde presă.
În urma incendiului, a fost afectată o cantitate de aproximativ 300 de tone de carcase de frigidere provenite din deșeu tehnologic, întinse pe o suprafață de 6.000 de metri pătrați.
Grupul Green, reciclatorul care folosește acest depozit, cel mai mare din sud-estul Europei, a mai trecut printr-un incendiu la fel de mare, anul trecut, în urma căruia s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei de la Garda de Mediu