Geoparcul Ținutul Buzăului a intrat în patrimoniul UNESCO

Ținutul Buzăului a devenit oficial geoparc acreditat UNESCO, al doilea din România, după Ţara Haţegului. Zona cu circa 45.000 de locuitori şi o suprafaţă ocupată este de peste o mie de kilometri pătraţi va fi mai bine promovată la nivel mondial.

Board-ul UNESCO s-a întrunit miercuri la Paris și a votat ca Geoparcul Ținutul Buzăului să fie acreditat UNESCO. Au fost luate în analiză 16 geoparcuri, însă nu au fost acreditate decât opt, între care și cel al buzoienilor.

Pentru reușita de miercuri, au colaborat de mai bine de 14 ani Asociaţia ”Ţinutul Buzăului”, Consiliul Judeţean Buzău şi administrațiile a 18 comune care alcătuiesc geoparcul.

”Votul obținut astăzi ne onorează, este o recunoaștere a importanței valorilor naturale și culturale din teritoriu și ne include pe lista selectă a geoparcurilor internaționale. Mulțumesc tuturor celor ce au crezut și au luptat pentru acest proiect. Este un moment mult așteptat, o oportunitate foarte mare de dezvoltare și o bucurie imensă”, ascris Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.

O nouă întâlnire care va avea loc între board-ul UNESCO și reprezentanții Ținutului Buzăului va avea loc săptămâna viitoare, când va fi înmânată și diploma care atestă intrarea în portofoliul UNESCO.

Geoparcul include în salba de atracții mai mulți vulcani noroioși, focuri vii, munți de sare, pietre și sfincși cu forme bizare, chihlimbar unic în lume, dar și valori naturale și culturale.

Odată redescoperite, acestea vor fi puse în valoare pentru a deveni o destinație turistică sustenabilă.

În septembrie 2021, o echipă formată din doi evaluatori UNESCO au efectuat o vizită în ţinut, în urma căreia au descoperit motivele pentru ca acest areal a meritat să primească statutul extrem de important.

Cei doi oaspeți au fost impresionaţi de principalele atracţii ale zonei, precum vulcanii noroioşi, trovanţii de la Ulmet, focurile vii de la Lopătari, dar şi aşezările rupestre din Bozioru.

  • Despre avantajele intrării Ţinutului Buzăului în reţeaua globală a geoparcurilor internaționale a vorbit atunci Margaretha Roelfs, evaluator UNESCO.

”Important este că vă aflaţi în această reţea imensă la nivel mondial şi, de asemenea, la nivel european, unde este foarte uşor de conectat, de colaborat, cu beneficii de ambele părţi, pentru regiune. Deci, veţi avea schimburi culturale, ceea ce este, de asemenea, foarte pozitiv, şi vă permite înţelegerea altor culturi, altor moduri de viaţă şi alte locuri”, a declarat Margaretha Roelfs, evaluator UNESCO.

Pentru ca Ţinutul Buzăului să poată funcţiona ca geoparc UNESCO, el va beneficia de un buget multianual. O parte din buget va fi asigurată de Consiliul Judeţean Buzău, iar cealaltă, din fondurile Asociaţiei ”Ţinutul Buzăului”.

La bugetul geoparcului se vor adăuga sponsorizări, donaţii, redirecţionarea a 3,5 % din impozitul pe salariu şi veniturile realizate din vânzarea produselor marca ”Ținutul Buzăului”.

Oricine va putea contribui la susţinerea şi promovarea Geoparcului, redirecţionând cei 3,5% către Asociaţia ”Ţinutul Buzăului” sau comandând din magazinul online.