Hibridul bulgăresc Prekon, evitat sistematic de agricultorii buzoieni: ” Clienții au impresia că toate roșiile țuguiate sunt stimulate chimic !”

Din ce în ce mai mulți clienți din piețe evită să cumpere tomate țuguiate, convinși că moțul ar fi un indiciu al stimulării plantei cu chimicale, pentru coacere rapidă. Au dreptate doar pe jumătate, spun specialiștii, care susțin că există cel puțin o varietate de tomate cu acel mucron, nu foarte pronunțat, ce-i drept.

În piețe iau naștere frecvent adevărate dispute între comercianți și clienți despre toxicitatea roșiilor cu moț. De fiecare dată, oamenii sunt liniștiți din spatele tarabelor cu explicația că țuguiul tomatei este doar o trăsătură a hibridului Prekos.

Horticultorii confirmă existența acestui mucron la roșiile bulgărești Prekos, pe care mulți legumicultori români le aleg pentru gustul plăcut și mai ales caracterul timpuriu.

”Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de gena B. Practic, este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Moțul este însă mai mic și apare la 20 la sută dintre roșiile de pe o plantă”, spune Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău.

Potrivit specialiștilor, Prekos F1 este un hibrid foarte timpuriu, recomandat pentru producția de primăvară în sere și solarii. Această varietate de tomate ajunge la maturitate în 95 de zile de la semănare.

Unii dintre legumicultori se feresc să cultive hibridul cu această trăsătură, pentru a evita reacțiile negative ale clienților care au impresia că toate roșiile țuguiate sunt stimulate chimic.

”Eu îl evit pentru că există acea confuzie că sunt tratate cu anumite substanțe care le grăbesc coacerea. La noi, doar dacă face un pic de moț lumea întreabă dacă nu cumva le-am dat cu ceva” spune Mircea Tatu, fermier din județul Buzău.

Acesta recoltează tomate din solariile proprii de la jumătatea lunii martie. Spune însă că la această performanță a ajuns prin investiții mari în spații încălzite și metode naturale dar scumpe de polenizare și fertilizare.

”Noi creștem roșiile destul de natural. Aici nu se stropește cu nimic. Vedeți bondarii circulă prin solar tot timpul? Dacă ar fi cea mai mică susbtanță chimică, bondarii ar muri”, spune legumicultorul din Buzău.

Pentru a face diferența între o roșie maturată forțat și una din varietatea bulgărească, horticultorii ne sfătuiesc să fim atenți dacă are moțul foarte pronunțat, cep lemnos în interior, vinișoare verzui și lipsesc semințele. Aceste semne indică intervenția cu substanțe de stimulare asupra tomatei.