Decizie legată de ursul care a ucis mai multe animale domestice din zona de munte a Buzăului

495

Autoritățile vor să pună capăt terorii la care sunt supuși locuitorii din zona de munte a județului Buzău, care de câteva săptămâni se văd neputincioși în fața atacurilor dese ale unui urs. Ministerul Mediului și-a dat acordul pentru recoltarea animalului care a ucis câteva zeci de animale din mai multe gospodării situate îndeosebi pe raza comunelor Colți și Pănătău.

Decizia vine în urma demersurilor efectuate de Prefectura Buzău, a informărilor transmise de Agenția pentru Protecția Mediului și Comisariatul Județean Buzău al Gărzii Naționale de Mediu.

Astfel, gestionarul fondului de vânătoare (AJVPS Buzău) trebuie să identifice cu exactitate exemplarul de urs care a produs pagube însemnate locuitorilor din zonele amintite și să procedeze la recoltarea acestuia prin metoda ”la pândă”.

De asemenea, în urma proceselor verbale întocmite anterior, se vor stabili și despăgubirile ce vor fi acordate sătenilor ale căror gospodării au fost vizate de atacurile ursului.

În ultimele zile mai multe atacuri ale urşilor au fost înregistrate în comunele Mânzăleşti, Bozioru, Colţi şi Pănătău. Urşii coboară din pădure până în gospodăriile oamenilor unde ucid porci, oi şi capre.