În Bărăgan, tinerii merg cu Plugușorul călare pe cai   

Satele din Bărăgan păstrează cu sfințenie obiceiul Plugușorului iar cei care duc tradiția mai departe sunt copiii şi tinerii. Cetele de plugari au pornit de dimineață pe uliţele satelor, pentru a le ura gospodarilor recolte bogate și prosperitate în anul care vine.

La Smeeni, în județul Buzău, colindătorii merg, ca pe vremuri, cu plug și cai împodobiţi cu beteală şi canafi, care fie sunt înhămaţi la căruţe, fie sunt călăriţi.

Tinerii folosesc tălăngi, clopote şi biciuri. Se opresc la fiecare casă pentru ca toți sătenii să aibă parte de sănătate și belșug în anul care vine. Uneori mai găsesc şi porţile zăvorite însă nu se lasă dezamăgiţi şi continuă în speranţa că vor avea succes în altă parte..

Se mulţumesc cu ceea ce le dă fiecare gospodar: nuci, mere, covrigi sau colaci. Sunt primţi chiar şi cu masa întinsă, satenii oferindu-le la sfârşitul urării câte un pahar de vin, cozonaci şi nu în ultimul rând bani.

Pe lângă Pluguşor, prin sate se mai merge şi cu Capra însoţită de lăutari.

Potrivit tradiției, capra și ursul care-i însoțesc pe urători simbolizează moartea anului vechi și nașterea celui nou.

Spre seară, plugarii termină de colindat după care se retrag la câte unul acasă, împart banii strânşi şi se pregătesc de întâmpinarea Anului Nou când vor pleca cu Capra sau Sorcova.