În plin val patru al pandemiei de Covid-19, un alt dușman invizibil pândește odată cu sosirea sezonului rece

252

Este vorba despre gripa, infecție cu potenţial mare de răspândire, mai ales în rândul copiilor.

Medicii spun că gripa se transmite la fel de ușor ca virusul Sars-CoV-2.

”Și virusul gripal se transmite și înainte de debutul simptomelor cu 2-3 zile, dar și după 4-5 zile de la debutul gripei, ceea ce face ca riscul de contaminare să fie crescut”, a explicat dr. Gina Anica, medic pediatru SJU Buzău.

Medicii se așteaptă la o perioadă dificilă, odată cu redeschiderea școlilor și grădinițelor, deoarece gripa și Covid-19 dezvoltă simptome asemănătoare și este foarte greu să le diferențieze, la prima vedere.

„Având în vedere că acum, copiii merg din nou la grădiniță și la școală și că vor sta mai mult timp în colectivitate, în spații închise, care nici nu mai pot fi aerisite prea des, din cauza frigului, există riscul să apară tot mai multe cazuri de gripă, ne așteptăm la lucrul acesta. Cei mai vulnerabili la gripă aș putea spune că sunt sugarii și copiii mici până în vârsta de 3 ani, dar și copiii cu comorbidități, cu obezitate, boli respiratorii sau alte boli cronice”, spune dr. Gina Anica.

Anul acesta, este mai recomandat ca niciodată ca vaccinul antigripal să fie administrat la cât mai mulți copii, deoarece la cei mici, gripa poate dezvolta forme mai grave decât infecția cu SARS-CoV-2.

„În toate tipurile de infecții respiratorii, fie că vorbim de infecția cu SARS-CoV-2, fie de gripă, vaccinul este cea mai sigură cale de prevenire. Trebuie știut însă că și igiena riguroasă a mâinilor, strănutul în cot, evitarea spațiilor aglomerate, alimentația sănătoasă, mișcarea sunt la fel de importante și pot ajuta”, declară medicul buzoian.

În județul Buzău, campania de vaccinare antigripală a debutat în a doua jumătate a lunii octombrie, primi imunizați fiind copiii cu vârsta până la 3 ani.