Încă o barieră colectoare de PET-uri, amplasată pe râul Buzău, la Nehoiu

Asociația Aluniș Art Center s-a implicat, la sfârșitul acestui an, într-o campanie de ecologizare a râului Buzău, care presupune montarea unor sisteme de strângere a gunoaielor de pe suprafața apei. După numai cinci zile de funcționare, coșul care adună deşeurile este plin pe jumătate, din cauza poluării masive în amonte și a unei gropi de gunoi din apropiere.

Prima barieră plutitoare pentru deșeuri a fost montată în luna octombrie, la Pătârlagele, prin proiectul ”Cu Apele Curate”. Cea de-a doua este funcțională de la începutul lunii decembrie, la Păltineni, oraș Nehoiu.

După numai cinci zile de funcționare, coșul care colectează deşeurile din apă este plin pe jumătate, din cauza poluării masive în amonte și a unei gropi de gunoi din apropiere.

”Ne bucură teribil faptul că funcționează și oprește deșeurile în a-și continua drumul, dar ne întristează în aceeși măsură cantitatea strânsă. Suntem mândri și bucuroși de faptul că acest sistem proiectat și produs în România este eficient și poate oricând fi replicat pe orice alt râu din țară. Dar tare ne-am dori să nu fi fost nevoie de așa ceva”, a scris pe Facebook Iulia Sîrbu, președinte Aluniș Art Center.

Pe imaginile surprinse de fotograful Auraș Mihaiu, din Nehoiu, se observă groapa de gunoi de pe malul râului, din care cad deșeuri în albia râului.

Barierele plutitoare amplasate pe râul Buzău automatizează colectarea deşeurilor aduse de apă la viituri, deşeuri de tip PET, cutii de tablă, resturi menajere, pungi şi facilitează strângerea acestora în vederea gestionării responsabile de către operatorii de salubrizare.