Incendiile de vegetație de la Breaza și Pietroasele au distrus speciile endemice, de pe Dealul Istrița

Incendiile de vegetație de pe dealul Istrița au afectat nu doar arborii, ci și animalele din pădurea de pin. Aici trăiau inclusiv fazani și iepuri, spun specialiștii Direcției Silvice.

Incendiile de pădure de pe dealurile Istriței, de săptămânile trecute, au mistuit hectare întregi de arbori din Breaza și Pietroasele.

Din fondul forestier al Direcției Silvice, au fost afectate aproximativ 39 de hectare cu pin și alte zece hectare din pădurea de foioase. La rășinoase, a ars coronamentul aproape pe toată suprafața, conform estimărilor pădurarilor.

Amploarea dezastrului va putea fi observată, spun specialiștii, abia după pornirea vegetației, când se va vedea clar câți arbori au fost compromiși.

Flăcările uriașe, pentru stingerea cărora a fost necesară intervenția unor avioane adaptate pentru astfel de misiuni, au distrus nu numai vegetația, ci și fauna din areal.

“În zona aceasta erau fazani și alte păsări care, acum, nu mai au unde să își facă un cuib. Erau inclusiv iepuri. Toată fauna a fost eliminată pentru că, pe lângă faptul că nici nu au avut timp să fugă, la incendiul care a fost acolo, cred că au ars de vii”, a declarat Constantin Moiseanu, directorul Direcției Silvice Buzău.

Potrivit acestuia, vor trece doi sau trei ani până când fauna își va reveni. Nu și în cazul acelor specii endemice tipice pentru zona Dealul Istrița, care, dacă au fost distruse complet, ”s-ar putea să nu se mai recupereze niciodată”.

Incendiile din zona Istrița au afectat inclusiv arii protejate, motiv pentru care a fost întocmit și dosar penal după dezastrul din săptămânile trecute.