1 Decembrie este Ziua Națională a României, dar, la nivel mondial, reprezintă și Ziua Internațională de luptă împotriva HIV/SIDA.
În ciuda progreselor extraordinare în ceea ce privește prevenirea și tratamentul, HIV rămâne o problemă de sănătate publică majoră. Virusul afectează peste 38 de milioane de oameni, în întreaga lume, aproximativ 2 milioane de persoane, în Europa.
Despre infecția cu HIV – cum se transmite, care este tratamentul și cum putem preveni boala – aflăm de la medicul Bogdan Micu, șef secție Boli Infecțioase din cadrul S.J.U. Buzău.
Domnule doctor, ce presupune infecția cu HIV și care este calea de transmitere?
Dr. Bogdan Micu
Dr. Bogdan Micu: „Virusul HIV este un virus ARN, din familia retroviride, adică purtător de enzime reverstranscriptază. Căile de transmitere ale infecției HIV sunt: parenterală (adică prin sângele și produse derivate din sânge, contaminate cu virusul HIV), pe cale sexuală și a treia cale este cea materno-fetală. Receptivitatea este generală, adică toată lumea poate să contacteze infecția HIV și ulterior să dezvolte o formă de boală. Infecția acută se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, poliadenopatii și un exantem pasager. Infecția cronică se stadializează în funcție de viremie și numărul de limfocite CD4. Stadiile infecției cronice cu HIV sunt: asimtomatic, simptomatic și clasa C-stadializare, în stadiul de imunodeficiență severă, numit și SIDA.”
În jud. Buzău, câți pacienți sunt înregistrați până la acest moment cu HIV? Sunt și copii printre aceștia?
Dr. Bogdan Micu: „În județul Buzău, până la acest moment, sunt înregistrați 121 de pacienți, cu vârste de la 1 an până la vârsta de 60 de ani. Dintre aceștia, sexul masculin reprezintă 60%, sexul feminin 40%. Ca și repartiție urban/rural, sunt la egalitate, adică în jur de 50% urban, 50% rural.”
În ce constă tratamentul pentru HIV?
Dr. Bogdan Micu: „Tratamentul pentru HIV este un tratament cronic, adică pe toată perioada vieții. Terapia antiretrovirală există cu minime efecte secundare, comparativ cu schemele folosite in anii ‘90, când erau multiple efecte secundare. Medicația este gratuită, în cadrul Programului Național HIV și este decontată de CNAS. Speranța de viață a pacientului infectat HIV, aderent la terapia antiretrovirală, este similară cu cea a unui pacient neinfectat.”
Cum putem preveni această boală? Care sunt sfaturile/recomandările dumneavoastră?
Dr. Bogdan Micu: „Din păcate, momentan, nu există vaccin împotriva virusului HIV. De aceea, prevenția reprezintă punctul de pornire prin care se poate scădea numărul de infectări. Ca și modalități, trebuie folosite metode de protecție: în cazul sexului, și anume folosirea prezervativului, în cazul celor care își fac tatuaje, trebuie la cabinetele respective acul folosit să fie de unică folosință. O altă recomandare este testarea extinsă a pacienților internați în secțiile Spitalului Județean, chiar dacă sunt și pe alte secții decât cea de Boli Infecțioase, unde se face testarea sistematică a tuturor pacienților care vin pentru o internare de zi sau la internare continuă. O a treia recomandare este cezariana, în cazul femeilor care sunt infectate HIV, pentru a scădea riscul de infecție a fătului.”
Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă