Două companii din Anglia vor construi la Buzău cel mai mare parc eolian din România. Proiectul Vifor în valoare de peste 1 miliard de euro, va demara din primăvara anului viitor , pe teritoriile comunelor Țintești, Costești, Gherăseni, Luciu şi Smeeni.
Low Carbon Investment Management Ltd. şi Rezolv Energy din Marea Britanie în calitate de acţionari ai companiei locale First Look Solutions S.A., special înființată pentru dezvoltarea proiectului Vifor, vor contribui la dezvoltarea, finanțarea, construcția și exploatarea proiectului, in calitate de sponsori și proprietari.
Edilul comunei Țintești, Aurel Stoica, spune că această investiție este așteptată de toată comunitatea. „După finalizare, acest proiect ne va aduce un surplus de bani la bugetul local. Vom căștiga din redevențe dar și din economiile pe care le vom face întrucât energia electrică va fi asigurată gratuit pentru iluminatul public, școli și grădinițe. Mai mult, sătenii vor beneficia și de zeci de kilometri de drumuri pietruite în zonele agricole întrucât căile de acces din extravilan vor reabilitate pe banii investitorilor” a mai spus edilul comunei Țintești, Aurel Stoica.
Cu o capacitate totala instalată de 460.8MW, proiectul Vifor va deevenî în mai puțin de 2 ani cel mai mare parc eolian din România.
„Proiectul amplasat pe teritoriile comunelor Țintești, Costești, Gherăseni, Luciu şi Smeeni din judeţul Buzău va include 72 de generatoare de turbine eoliene cu o capacitate totală de 460,8 MW. Lucrările vor începe din primăvara anului viitor și sunt programate să dureze 18 luni” ne-a declarat Alexandru Gherase, reprezentantul companiei locale First Look Solutions S.A.
În cursul anului 2023, ca urmare a unei acțiuni voluntare separată de procedurile de autorizare conform legislației naţionale, investitorii au elaborat un studiu de Evaluare a Impactului Social şi asupra Mediului (EISM), conform standardelor internaționale.
Scopul principal al inițiativei a fost de identificare extinsă a potenţialelor impacturi pe care proiectul le poate avea asupra mediului şi comunităților locale precum și stabilirea unor măsuri adecvate de reducere a acestora. „Am demarat deja o amplă campanie de dezbateri și întâlniri cu ONG-urile și sătenii din zonă, ca să eliminăm orice potențiale nemulțumiri. Și mă refer aici la fermierii care ar putea fi sanționați de APIA pentru sprijinul agricol pe unitatea de suprafață, în urma diminuării unor suprafețe mici de terenuri pe care vor fi amplasate turbinele eoliene. Facem demersuri penfru soluționarea acestor probleme și avem certitudinea că le vom surmonta. Vom soluționa orice solicitare venită din partea cetățenilor înainte de implementarea efectivă a proiectului penfru ca impactul asupra mediului să fie minim iar comunitățile să aibă doar de câștigat din implementarea acestei investiții” ne-a declarat Petrică Bodnar, reprezentantul din Buzău, al investitorilor britanici.