Leguma-condiment ” Benone”, la mare căutare în magazinele din toată țara. Creația cercetătorului Costel Vânătoru, nelipsită din preparatele specifice sfârșitului de an

P mai nou usturoi de Buzău, botezat după numele interpretului de muzică populară, Benone Sinulescu, a trecut primul mare test, după omologarea de la începutul anului. Creația cercetătorului buzoian Costel Vânătoru a ajuna să fie la mare căutare în hypermarketurile din toată țara, înainte de sărbători.

Unul dintre cultivatorul acestui soi inventat de Academicianul Costel Vânătoru, a livrat deja supermarketurilor din țară, mai bine de zece tone de marfă, cererea fiind mare deoarece leguma-condiment este nelipsită din preparatele de sezon.

La cererea unui fermier din Râmnicu Sărat, Valentin Jecu, în urmă cu mai mulți ani, specialistul Costel Vânătoru a creat un nou soi de usturoi din ma multe soiuri locale, aflate pe cale de dispariție.

Dintre acestea, usturoiul Benone a fost deja omologat, în 2021. Este un soi dulce-acrișor, foarte aromat și mai iute decât cel din import, spun cercetătorii din Buzău.

În primăvara acestui an, Valentin Jecu a cultivat usturoiul abia omologat, Benone, pe o suprafață de peste 15 hectare de teren din comuna buzoiană Râmnicelu.

Usturoiul recoltat de producătorul din Râmnicu Sărat a fost ținut câteva luni la uscat, etapă în care leguma a căpătat rezistență, astfel încât usturoiul iute și dulceag, produs în județul Buzău, să poată fi păstrat până după iarnă.

„Are foarte multe straturi de protecție, ceea ce îi dă o rezistență foarte mare pe timpul iernii. Genetic, usturoiul este programat să încolțească de la jumătatea lunii februarie, până la sfârșitul lunii martie. Al nostru are însă rezistență și o să-l avem până mai târziu”, spune fermierul.

Înainte de sărbători, Valentin Jecu a livrat supermarketurilor din țară zece tone de usturoi Benone, ambalat în săculeți din rafie, cererea fiind mare deoarece leguma-condiment este nelipsită din preparatele specifice sfârșitului de an.

În depozite mai are aproximativ 20 de tone, gata să ajungă în piețe în perioada dintre Anul Nou și Paște.

Localitatea Râmnicelu este vestită la nivel național pentru gustosul soi de usturoi. Pământul bun și priceperea generațiilor de cultivatori au făcut ca această legumă-condiment să capete multe calități.

„Nu se obțin rezultate bune pe tot teritoriul țării noastre, ci doar în zonele pretabile usturoiului, în luncile râurilor, în zone cu teren ușor nisipos, cu drenaj bun, acolo unde se păstrează nematozii de sol. Buzăul oferă condiții bune și îl găsim în istorie cultivat în zona Râmnicu Sărat, însă niciodată nu fusese omologat sub denumirea vreunui soi”, spune Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.

În 2021, Buzăul a fost principalul producător de usturoi. Nu mai puţin de 146 de legumicultori din acest județ, cei mai mulți din comuna Râmnicelu, au ales să cultive usturoi, buzoienii primind peste 21% din subvențiile alocate programului la nivel național.