„Leguma minune”, aclimatizată la Buzău. Este un înlocuitor excelent al cartofului și o sursă importantă de hrană

Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău au reușit să aclimatizeze una dintre cele mai promițătoare plante pentru agricultura românească: fasolea-ridiche. Soiul extrem de productiv, care seamănă la partea superioară cu fasolea clasică, surprinde printr-un tubercul mare, care poate înlocui cu succes cartoful.

Rădăcina fasolei-ridiche, un tubercul ce poate ajunge până la câteva kilograme, este extrem de nutritivă și poate fi folosită în alimentație, oferind un potențial mare de producție. De asemenea, planta are o mare rezistență la dăunători, fiind o alternativă ecologică și sustenabilă în agricultură.

„Este o plantă care produce un tubercul mare în sol, care poate ajunge până la 3 kilograme. Partea aeriană produce păstăi, iar planta este foarte gustoasă și bogată în proteine. Este un înlocuitor excelent al cartofului și o sursă importantă de hrană”, a explicat Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

BRGV Buzău se ocupă cu conservarea și promovarea soiurilor autohtone de plante, dar și cu ameliorarea unor soiuri noi de legume, plante medicinale și aromatice.

În depozitele instituției sunt păstrate, în prezent, peste 20.000 de soiuri de plante, iar cercetătorii continuă să dezvolte specii adaptate condițiilor din România, care pot contribui la diversificarea culturilor și la creșterea sustenabilității în agricultură.

Fasolea-ridiche reprezintă doar un exemplu al inovațiilor care pot transforma agricultura românească, oferind soluții pentru o producție mai eficientă și mai rezistentă, în condițiile schimbărilor climatice și al cerințelor pieței de consum.