Germenii de ridiche sunt considerați superalimente deoarece au o concentrație mult mai ridicată de nutrienți decât planta ajunsă la maturitate. Pot fi preparați sub formă de salată sau la decorarea platourilor. Îi găsim în oferta de legume bio ale unei ferme din județul Buzău.
Gustul germenilor de ridiche este foarte plăcut, aromat și ușor picant, asemănător cu ridichea ajunsă la maturitate. Micile plante conțin însă foarte multe substanțe benefice organismului.
Grădina Bio, o fermă de legume produse natural din Pătârlagele, vinde germenii de ridiche la caserole de 100 de grame, prin livrare la domiciliu. Cele mai multe ajung în București, la clienți care au apucat să descopere calitățile acestor vegetale.
În marile lanțuri de supermarketuri, germenii de ridiche se găsesc la prețul de minimum 80 de lei kilogramul, produsul găsindu-se la caserole de 50 și 100 de grame.
În oferta Grădinii Bio din Pătârlagele, caserola cu germeni de ridichi este inclusă în coșul cu legume proaspete care costă 80 de lei.
”Germenii de ridichi sunt foare buni pentru salate. Sunt gustoși și au un iz plăcut. Se consumă în stare crudă, ca o ragnitură pe un platou cu mezeluri sau friptură, dar și în amestec cu alte salate. Trimitem multe caserole cu germeni de ridichi în București”, spune Cristina Barbu, legumicultor din Pătârlagele.
De la germenii de ridiche sunt comestibile atât frunzele cât si rădăcinile. Micile plante, spun specialiștii, au o concentrație mult mai ridicată de nutrienți decât planta matură.
Vlăstarii acestei rădăcinoase sunt bogați în vitamine și minerale, între care vitaminele C, B1, B3, B6, B9, vitaminele A și K, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, zinc și fier.
Au efect antiinfalamtor, expectorant și detoxifiant. Ajută la curățarea limfei și eliminarea toxinelor. Protejează stomacul și ajută la refacerea florei intestinale. Sunt, de asemenea, un eficient tonic hepatic. Sprijină sănătatea sistemului cardiovascular prin conținutul de acid folic și vitamina B6.
Germenii se pot consuma ca atare sau se pot folosi în salatele de verdețuri, se pot adăuga la sandwich-uri sau ca elemente decorative pentru diverse preparate.