Scandalul legumelor stropite cu substanțe interzise, dăunătoare sănătății este departe de a se termina. Procurorii buzoieni au trimis în judecată a cinci perdoane implicate în traficul ilegal de substanțe toxice destinate protecției plantelor.
Doi dintre inculpați sunt fermieri din Glodeanu Sărat, județul Buzău, care ar fi utilizat astfel de chimicale pe culturile de castraveți înființate.
Biroul de Informare Publică și Relații cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău a publicat, vineri, rezultatele amplei investigații desfășurate de procurorii din cadrul Judecătoriei Pogoanele în scandalul legumelor stropite cu substanțe interzise în România.
Cei cinci inculpați sunt acuzați de comiterea unor infracțiuni grave precum traficul de substanțe toxice, contrabandă și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor periculoase devenite deșeuri. Conform anchetei, un bărbat domiciliat în județul Ilfov a fost identificat drept liderul grupului, având legături cu traficanți de peste hotare.
„S-a constatat că în cursul anului 2023, inculpatul P.P., domiciliat în județul Ilfov, a achiziționat prin intermediul unor cetățeni turci multiple produse de protecție a plantelor neomologate în România sau la nivelul Uniunii Europene. Aceste produse conțineau substanțe toxice și aveau scopul de a fi revândute ilegal în piețele din Municipiul București, destinate producătorilor agricoli”, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.
Conform anchetatorilor, ilfoveanul a traversat frontiera în Bulgaria, unde s-a întâlnit cu diverși cetățeni de naționalitate turcă, a achiziționat produsele neomologate, apoi a revenit în România, traversând din nou granița prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu. De menționat că nu a declarat organelor vamale că deține astfel de produse în vehicul.
„Ulterior, inculpatul a pus în vânzare aceste produse interzise la deținere și utilizare către producătorii agricoli din România, cu precădere către legumicultori. Printre clienții săi s-au numărat și inculpații C.A. și M.F.E., legumicultori din comuna Glodeanu-Sărat, care au înființat mai multe solarii în localitatea lor de domiciliu”, precizează procurorii buzoieni.
În urma perchezițiilor la domiciliile inculpaților, în 2023, au fost descoperite produse de protecție a plantelor neomologate și cu termenul de valabilitate expirat, devenite astfel deșeuri. Ministerul Sănătății a confirmat pericolele la care ar fi fost expuși consumatorii dacă ar fi consumat legumele provenite din aceste culturi, clasificând unele substanțe drept nocive sau chiar mortale.
Dintre substanţele toxice pe care persoanele menţionate le ofereau spre comercializare, a fost identificată soluția cu efect cu efect de coacere timpurie a tomatelor şi a castraveţilor, vândută drept „Ethrel”, cu etichete cu inscripţii în limba turcă, „Maysal 48 SL”, produs neomologat în România.
„Inculpații erau conștienți de pericolele la care s-ar fi expus dacă ar fi consumat legumele pe care le dețineau în solarii, deși urmau să comercializeze aceste legume către populație, menţionând că «ei nu vor mânca roșii până la vară». Aceştia erau dezinteresați de urmările pe care le-ar fi putut produce acele legume
consumatorilor, înființând și culturi separate, doar pentru consumul propriu, pe care nu le stropeau cu substanţe”, se arată în comunicatul remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.
Cauza a fost înaintată spre judecată magistraților din Pogoanele, unde inculpații vor răspunde pentru acuzațiile aduse.