Este vremea macilor sălbatici iar întinderi nesfârşite presărate cu frumoasele flori colorate pot fi văzute în toate zonele de câmpie. Un lan de grâu din zona Limpeziș, județul Buzău, a devenit roșu în porțiunile în care macul a crescut mai înalt decât grâul, ținut pe loc de secetă. Macul roşu de câmp crește spontan în zonele însorite ale câmpiilor.
Floarea care impresionează prin aspectul petalelor poate fi admirată aproape pretutindeni începând cu luna mai și până la sfârșitul lunii iunie. Cătălin Ene, un agricultor din Smeeni, a descoperit o astfel de întindere în lanul de grâu pe care îl lucrează în aceste zile.
Spune că, anul acesta, macul a invadat mai mult terenurile agricole afectate de uscăciune. ”Din cauza secetei, unii dintre noi nu am erbicidat grâul și iarba și-a făcut de cap. Macul mai are o săptămână și dispare iar grâul își vede de treaba lui. Grâul este acum acoperit de florile de mac însă odată disparute reapare grâul”, susține Cătălin Ene.
Macul roșu de câmp, numit popular macul cucului, mac iepuresc, mac păsăresc, mac sălbatic, paparoane, pipiloare, paparuie, este o plantă erbacee anuală, originară din zona Turciei.
Exită și macul de grădină, cultivat de către om, ale cărui seminţe se utilizează în alimentaţie.
Sunt zone ale lumii, cum ar fi în sudul Asiei sau în America Centrală în care nu creşte ca plantă spontană, fiind introdusă în cultură.