Mai multe monumente din Parcul Crâng, restaurate cu aviz de la Ministerul Culturii. Expicațiile date de viceprimarul Sorin Apostu

Autoritățile locale din municipiul Buzău au început restaurarea statuilor „Leul cu porc sălbatic“, „Leul și căprioara” și „Călărețul atacat de leu”. Modalitatea în care se face restaurarea celor trei monumente din Parcul Crâng a stârnit însă și reacții ostile în mediul online.

O firmă a început restaurarea celor trei monumente, iar aplicarea unei soluții de culoare neagră peste vechea patină roșiatică este amănuntul care a atras atenția criticilor.

Reacția a venit imediat din partea actualei administrații locale, cea care a comandat lucrarea de conservare și restaurare a ansamblului de statui.

Actualul viceprimar al Buzăului, Ionuț Apostu, a specificat că demersul are toate autorizațiile de la Ministerul Culturii, iar restaurarea se face de către o firmă specializată.

„Trei ani au durat demersurile pentru obținerea avizelor necesare de la Ministerul Culturii și găsirea unei firme autorizate pentru astfel de lucrări complexe de restaurare! E vorba de monumente simbol ale Buzăului și trebuie să avem responsabilitate în restaurarea acestora! Ani în șir, și cu dumneavoastră ca viceprimar, ele s-au degradat! Vă garantez că vor fi readuse la măreția de odinioară! Nu mai aruncați fumigene în spațiul public! Crângul e pe mâini bune!”, a transmis viceprimarul Ionuț Apostu.

Potrivit avizului de la Ministerul Culturii, cele trei statui din Crâng beneficiază de lucrări de conservare – restaurare a componentelor din piatră și metal, asigurate de experții Laurențiu Burlacu și Petronela Fotea.

La soclul de piatră se intervine cu operațiuni de deprăfuire și îndepărtare a depunerilor aderente, tratament de biocidare, îndepărtarea sărurilor și consolidare. Aceleași intervenții apar și în cazul statuilor din fontă, aici fiind în plus îndepărtarea stratului de vpsea și grund, a produșilor de coroziune, acoperirea cu vopsea anticorozivă și amplasarea unor capcane de păsări.

Pentru lămurirea tuturor aspectelor legate de lucrările în curs de execuție în Parcul Crâng, vă transmitem spre informare: „Raportul operațiuni de conservare restaurare Leul si Căprioara”, se precizează într-un comunicat al viceprimarului Sorin Apostu: