Mașina ta e pregătită pentru iarnă? Iată ce ar trebui să ai în vedere

Mașina, în timpul iernii necesită un ritual specific de întreținere și îngrijire pentru ca tu să eviți anumite incidente neplăcute dar și pentru a o proteja de climatul rece și posibilele efecte dăunătoare. Probabil te gândești deja la peria pentru zăpadă sau la racleta de gheață, de care te ajuți de fiecare dată. Însă există anumite echipamene suplimentre, verificări și înlocuiri necesare pentru ca vehiculul să fie eficient chiar și la temperaturi scăzute și condiții atmosferice îngreunate. 

Iată mai jos câteva sfaturi de întreținere a mașinii pe timp de iarnă care îți vor asigura drumuri și călătorii liniștite

  • Înlocuiește lamele ștergătoarelor

Pentru a fi sigur că ai o vizibilitate ridicată la condiții atmosferice nefavorabile, trebuie să verifici lamele ștergătoarelor. Acestea își pierd din eficacitate timpuriu, așa că dacă începi să observi dungi pe parbriz după fiecare glisare, este momentul să le înlocuiești.

Când pornești motorul pe vreme foarte rece, folosește o racletă de gheață sau un dispozitiv de dezghețare pentru a îndepărta gheața de pe parbriz. Iată aici câteva trucuri care te vor ajuta să dezgheți parbrizul mașinii în mod rapid. Când parchezi mașina afară, pliază ștergătoarele pentru a preveni înghețarea sau lipirea acestora de parbriz. 

  • Pregătește-ți anvelopele

Din moment ce vrei să conduci în siguranță e absolut necesar să-ți înlocuiești anvelopele obișnuite cu unele de iarnă. Anvelopele de iarnă sunt concepute pentru a râmâne flexibile la temperaturi scăzute (mai puțin de 7 grade) , astfel încât să se poată extinde și să mențină o aderență mai bună. 

Pe lângă înlocuirea anvelopelor, va trebui să verifici în mod constant presiunea acestora. În condiții de vreme rece este normal ca presiunea să fie una scăzută, deoarece temperaturile instabile cauzează extinderea și contractarea aerului din anvelope. Acest lucru poate duce la uzură în timp, la performanță scăzută sau chiar la accidente. Totodată nu uita de lanțurile auto anti-derapante, care sunt ideal a fi utilizate la apariția poleiului, ghetii si ninsorii. Poți comanda unele de la anvelope-oferte.ro, iar așa vei fi sigur că iarna nu te va surprinde nepregătit.

  • Fă verificările sub capotă

Atunci când verifici elementele de sub capotă trebuie să ai în vedere bateria și fluidele necesare. Dacă nu ești familiarizat cu efectuarea acestor verificări poți cere ajutorul unui profesionist. 

Bateriile vechi mor adesea la temperaturi scăzute așa că trebuie neapărat să te asiguri că funcționează corespunzător. Poți face acest lucru, prin intermediul unui test de încărcare care se realizează cu un voltmetru.

Fii sigur că rezervoarele mașinii tale dispun de ulei, lichid de răcire, lichid de frână și lichid de spălare a geamurilor. Acestea sunt esențiale când vine vorba de lista cu lucrurile de verificat pentru iarnă.

  • Protejează vopseaua mașinii

Expunerea mașinii la temperaturi scăzute sau înlăturarea zăpezii cu peria poate poate avea efecte negative asupra aspectului mașinii, provocând zgârieturi și uzuri. În această situație poți lua în considerare o husă auto de calitate care va proteja vehiculul atunci când este parcat. Când te afli în mișcare, un produs util este reprezentat de ceara de protecție folosită de spălătorii auto.

În concluzie, odată cu venirea iernii trebuie să iei anumite măsuri în ceea ce privește echiparea mașinii tale. Asigură atât protecția ei prin întreținerea diverselor elemente dar și siguranța ta, în momentul în care călătorești pe drumuri cu zăpada, polei, gheață sau cu vizibilitate scăzută.

Sursa: unsplash.com