Mega-focar de pestă porcină africană la o fermă din Glodeanu Siliştea: peste opt mii de animale vor fi sacrificate

Virusul pestei porcine continuă să se extindă în judeţul Buzău. În ultima săptămână, medicii sanitar-veterinari au mai confirmat două noi focare de boală, unul fiind la o exploataţie comercială unde sunt crescute peste 8.300 de animale.

Potrivit reprezentanţilor DSVSA Buzău, în judeţul Buzău, sunt active în acest moment 20 de focare de pestă, existând în lucru şi 3 suspiciuni.

Ultimul focar depistat este într-o fermă din Glodeanu Siliştea, cea mai mare de acest fel din judeţ, în care sunt peste 8.300 de animale, toate urmând a fi sacrificate.

Focarul de la Glodeanu Siliştea a fost descoperit în urma unui control de rutină efectuat chiar de proprietarul exploataţiei. Acesta a cerut testarea a zece animale, iar când au venit rezultatele s-a descoperit că o parte dintre acestea erau bolnave.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a decis uciderea tuturor animalelor aflate în exploataţia de la Glodeanu Siliştea.

Aici sunt peste 8.300 de porci de îngrăşare, cu o greutate de la 40-50 de kg şi până la 110 kilograme.

Acelaşi proprietar mai deţine în judeţul Buzău şi alte ferme de animale, care, din cauza focarului depistat recent, vor avea activitatea blocată. De asemenea, proprietarul respectiv mai deţine o fermă şi în judeţul Ialomiţa, unde de asemenea a fost depistat focar de PPA.