O boală contagioasă face din ce în ce mai multe victime printre copii din Buzău

Medicii buzoieni avertizează că un băiat este internat cu varicelă la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău, iar alți trei copii au fost externați în ultima săptămână, vindecați de aceeași boală.

De la jumătatea lunii martie, patru copii au necesitat internarea în secţia de Boli Inefecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău

„Momentan, avem internat un singur copil, dar, în ultimele zece zile, au fost internaţi trei copii. Cu siguranţă, modalităţile de relaxare a pandemiei au determinat creșterea numărului de cazuri. În ultimii doi ani, cazurile de varicelă au fost strict localizate în focare, dar acum cazurile sunt numeroase şi preponderent la copiii de şcoală”, a declarat dr. Bogdan Micu, şeful secţiei de Boli Inefecţioase din cadrul SJU Buzău.

Varicela, cunoscută popular sub denumirea de „vărsat de vânt”, este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei, fiind cauzată de același virus care provoacă apariția Zonei Zoster.

”Apare preponderant la copil, poate să fie de la câteva luni, până la vârsta adolescenţei. Majoritatea formelor sunt minore, care nu necesită tratament decât simptomatic, dar uneori, în această boală, pot apărea complicaţii şi necesită evaluarea unui medic infecţionist”, explică medicul Bogdan Micu.

Varicela este o boală contagioasă, care necesită tratament corespunzător și poate fi prevenită, astfel încât să fim protejați pe termen lung. Prevenţia varicelei se poate face prin vaccin.

”Acesta de numeşte varilix şi se poate administra de la câteva luni până la adolescenţă, chiar şi adultul cu risc poate să îl facă. Vaccinul nu face parte din schema obligatorie a Ministerului Sănătăţii, de aceea, copiii care prezintă comorbidităţi ar fi bine să primească acest vaccin, pentru a preveni formele severe”, spune Bogdan Micu.

Potrivit medicului infecționist din Buzău, tratamentul, în formele uşoare, se face cu antitermice, întrucât febra este simptomul cel mai frecvent, mai ales la copii.

Pacienții cu forme medii și severe necesită internarea în secția de Boli Infecţioase unde le se administrează tratament antiviral cu Acyclovir în doze recomandate pe kilogram/corp. Tratamentul durează cinci zile, pentru formele medii, și șapte până la zece zile, pentru formele medii spre severe şi severe.