O legumă exotică nelipsită din meniurile celor mai luxoase restaurante din lume, cultivată la Buzău

O legumă nelipsită din meniurile celor mai luxoase restaurante din lume crește și la noi în țară. De câțiva ani, buzoianul Daniel Toma cultivă cu succes broccolini, o legumă înrudită cu mult mai renumitul broccoli, dar mult mai gustoasă și chiar foarte apreciată de copii. Fermierul vinde leguma cunoscută și ca baby broccoli cu 35 de lei kilogramul, iar principalii săi clienți sunt în București.

Cultura de broccolini se află în localitatea buzoiană Amara, pe un teren pe care Daniel Toma l-a moștenit de la bunici. Broccolini este format dintr-o tulpină verde acoperită cu florete, la fel ca broccoli. Tija de broccolini este însă mai subțire și are coroane mai fragile decât floretele dense și mari pe care le vedem la surata mai cunoscută. De aceea, recoltare se face cu multă grijă.

Din cauza temperaurilor ridicate, planta trebuie culeasă la momentul optim pentru că altfel găsim planta ramificată, deja înflorită adică ușor compromisă. Noi nu mai putem să o valorificăm în condițiile acestea.” ne-a declarat Daniel Toma,fermier.

Daniel a început afacerea în agricultură cu producerea de sparanghel, iar ideea de a planta broccolini i-a venit în urmă cu peste patru ani. În primul an a cultivat experimental o suprafață de o mie de metri pătrați, iar anul acesta a dublat suprafața.

Leguma cultivată de buzoian are o aromă ușoară, gust dulceag, distinct și textura mai aproape de cea a sparanghelului. Plantația de broccolini a lui Daniel Toma este unică la acest moment în România.

Livrează numai în baza unor comenzi, la prețul de 35 de lei kilogramul, iar pentru a rezista transportului, aranjează legumele în recipiente cu apă.

Broccolini se consumă ca garnitură la fripturi, tras prin ulei de măsline sau unt. Este însă și un adevărat medicament. Această legumă oferă sută la sută din necesarul zilnic de vitamina C și calciu, vitaminele A și E, potasiu și fier. Asta, cu numai 35 de calorii pe porția de broccolini.