Opoveste de-a dreptul dramatică se petrece chiar în aceste clipe în comuna buzoiană Balta Albă. Acolo, o familie foarte sărmană a fost debranșată de la curent, după ce ultimele facturi au adunat o restanță de 4.000 de lei.
De peste o lună, cinci copilași, mama lor și o bătrână oarbă trăiesc ca-n peșteră, pe întuneric, atât noaptea cât și ziua. Mioara Crângașu își crește singură copilașii, de doi ani, de când a reușit să scape de concubinul care o bătea aproape zilnic.
Are 40 de ani, însă chipul ei poartă adânc imprimată amprenta greutăților care au ajuns-o în utima perioadă. Din cei șase copii, cinci sunt încă acasă, în jurul ei.
Paul, băiatul cel mare, muncește departe, iar cel mai mic, o fetiță de nici doi ani, este mai tot timpul în jurul mamei.
Încălțămintea, hainele și jucăriile împrăștiate peste tot în curte, casa dărăpănată, sunt semne care îți sugerează din start că în spatele gardului viețuiesc mulți copii, crescuți de o femeie singură, depășită de situație.
De ceva vreme, viața a pus-o și mai greu la încercare. Locuința i-a fost debranșată de la rețeaua de curent, iar cei cinci copii, mama și bunica lor nevăzătoare trăiesc în beznă de la începutul lunii ianuarie.
Mioara a primit anul trecut o factură de 2.000 de lei, la care s-au mai adunat rapid încă 2.000 de lei în următoarele luni. Pentru că nu a plătit, femeia s-a trezit în ianuarie 2022 cu o echipă de electricieni în curte, pentru a-i tăia curentul.
Necazul i s-a tras de când fostul concubin a încheiat un nou contract pentru furnizarea de curent, după care Mioara nu a mai primit nicio factură acasă.
”Înainte să plece de acasă, fostul soț a dat buletinul bătrânei, pentru că pe numele ei e casa, unor persoane care ziceau că încheie contract pentru curent. Am văzut că nu mai vin facturi și când m-am dus să întreb mi-a zis că nu mai avem contract la ei”, spune Mioara.
Cei trei copii care merg la școală sunt nevoiți să-și facă temele la lumina lumânării. ”Nu ne place să fie întuneric. Îmi este frică să stau singur. Temele le facem pe întuneric, cu felinar, cu lumânare”, spune unul dintre copilașii femeii.
Din cei aproape 2.000 de lei, venitul lunar al familiei din ajutor social, alocații și pensia de CAP a bătrânei, cei mai mulți bani se duc pe mâncare.
Pentru a face economie la lumânări, atât mama cât și copilașii ei stau mai mult prin curte, pentru a se bucura de lumina zilei. Familia Mioarei a ajuns să trăiască din mila vecinilor și a unor rude.
Rebranșarea gospodăriei la rețeaua de curent este cea mai mare dorință atât a Mioarei, cât și a copilașilor ei. Fără mașina de spălat, spune mama, abia reușește să le spele copilașilor hăinuțele pentru școală.
De asemenea, de când frigiderul nu mai funcționează, trebuie să gătească zilnic, pentru că ce rămâne se strică până a doua zi. Primăria din localitate a luat în discuție acordarea unui ajutor de urgență familiei sărmane, însă banii întârzie să vină.