O plantă exotică apreciată în Coreea și China, aclimatizată la Buzău. Deține un potențial imens pentru cultivatori

Urzica din Coreea, o plantă bună la toate, se află în curs de omologare la stațiunea de cercetare legumicolă Buzău. Perilla Frutescens este denumirea științifică a speciei care, în Europa, numai la Buzău se găsește.

Planta asiatică se lasă uşor descoperită de horticultorii buzoieni, care sunt pe cale să afle de ce este atât de apreciată în ţări precum Coreea sau China. Acolo este folosită ca plantă alimentară şi este utilizată şi ca plantă condimentară şi aromatică, pentru că toate organele vegetative aeriene ale acestei urzici degajă o aromă plăcută.

”În Europa, urzica de Coreea nu este cultivată și putem spune că la noi sunt primele creații aclimatizate și ameliorate pe bătrânul continent. Pe scară largă, se cultivă în Asia, în special în Coreea de Sud, unde ocupă locul doi sau trei în cultură, pe suprafețe imense. Acolo nu-i nicio masă fără perilla, pentru că reprezintă un aliment de bază. Planta s-a adaptat foarte bine și nu necesită cerințe dificile”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Urzica din Coreea, care creşte în formă de tufă, are toate şansele să intre pe lista verdeţurilor preferate de gospodinele din ţara noastră. Planta poate fi consumată în stare crudă, dar şi procesată la temperaturi mari.

Recomandate pentru consum în alimentaţie sunt în special frunzele, mari, cărnoase şi închise la culoare. Urzica asiatică este bună în salate dar ar putea fi folosită cu succes şi la prepararea tradiţionalelor sarmale româneşti, cărora le-ar da o aromă specială, cred horticultorii buzoieni.

”Nu avem corespondent în România, având o aromă distinctă. Sunt în România plante din această familie, vorbim de familia lamiacee, ca urzica, buzuiocul, dar este total diferită față de plantele care se găsesc la noi și ceea ce este interesant este că este și o plantă meliferă, practic secretă nectar și polen pentru albine. E o plantă, spunem noi, valoroasă, care s-a adaptat foarte bine”, spune cercetătorul buzoian.

Specialiştii o recomandă şi pentru multiplele sale proprităţi farmaceutice dar şi pentru rolul ei în fabricarea parfumurilor sau a lumânărilor. Uleiul extras din Perilla Frutescens poate fi folosit deopotrivă în alimentaţie, aromatizarea lumânărilor și în industria aeronautică.

”Poate fi consumată în preparate culinare, chiar și pentru sărmăluțe; degajă o aromă plăcută. Este cunoscută și ca cea mai puternică plantă antihistaminică, antialergică. Mai mult, este utilizată și în industrie. De aici se extrage și uleiul de perilla, apreciat ca ulei alimentar, ulei folosit la aromatizarea lumânărilor, pentru industria cosmetică, chiar și în aviație ca ulei pentru avioane”, spune Costel Vânătoru.

Odată procesul de aclimatizare încheiat, Perilla Frutescens va putea fi cultivată de oricine. Trebuie ştiut că ea înfloreşte şi produce seminţe destul de târziu și se comportă ca o plantă anuală.

”Cred că românii o vor aprecia când vor avea în mână o frunză de perilla și vor simți parfumul degajat de această plantă, pentru că are un parfum discret, rafinat. O vor aprecia și mai mult atunci când vor gusta această plantă și vor vedea beneficiile mai ales din punct de vedere medicinal. Așa cum am spus, este o plantă antihistaminică. Este viu colorată, dovadă că are pigmenți antocianici pe care lumea științifică îi apreciază ca având proprietăți în tratarea cancerului”, spune Vânătoru.

În ultimii ani, în Staţiunea de cercetare din Buzău au fost aclimatizate numeroase soiuri exotice de legume, dintre care se remarcă dovlecelul şarpe, care la maturitate capătă gust de tomată, un soi de castravete pentru diabetici, cu origini în Mexic, și dovlecii din care se produc bureți naturali.