Turiștii care aleg să petreacă weekendurile din luna decembrie în ținutul Buzăului sunt răsfățați cu bucate tradiționale cum nicăieri nu mai găsești. Oaspeții unei pensiuni din Berca, zona celebrilor cârnați de Pleșcoi și a vulcanilor noroioși, sunt întâmpinați cu platouri pline cu afumături proaspete, calde chiar, preparate în aceeași zi.
Nu doar frumusețea și legendele zonei îi conving pe turiști să se relaxeze în patria Vulcanilor Noroioși, ci și vestea că aici mâncarea are un gust aparte. Cine nu a auzit de satul Pleșcoi, unde se fac cei mai gustoși cârnați uscați din carne de oaie?
Platoul casei, cu afumături specifice Văii Buzăului, este cartea de vizită a pensiunii Cob Village, astfel că pentru prepararea bucatelor trebuie depusă toată priceperea. Răsplata vine odată cu reacția oaspeților.
”De fiecare dată venim cu drag pentru că știm că aici gazdele sunt primitoare. Produsele au autenticitate și sunt fix ca-n copilăria noastră, sunt produse pe care nu le găsim în alte părți. Toate produsele sunt extraordinare, iar babicul picant e pe gustul meu”, spune o turistă din Galați.
Responsabil pentru demonstrația culinară de care au parte turiștii sosiți de pretutindeni îi revine lui nea Sandu, bucătarul pensiunii Cob Village.
Are multe rețete de afumare a cărnii de porc, multe preluate de la bătrânii de pe Valea Buzăului. Contează lemnul folosit, dezvăluie bucătarul nostru, chiar durata menținerii bucatelor în butoiul cu fum.
”Aici este carnea de pe burtă, de la porc. Îi dăm cu sare, apoi două săptămâni se ține în baiț, cu ingredientele noastre secrete. Îl înfășurăm în hârtie ca să ia fum, să se coacă numai cât trebuie”, ne explică domnul Sandu, bucătarul pensiunii Cob Village.
Cârnații de Pleșcoi, babicul de Buzău, kaizerul sau mușchiulețul afumat, produse din carne de la animale crescute în ogradă, sunt nelipsite din mozaicul de bunătăți tradiționale ale zonei. Iar ceapa de Buzău este cea care completează combinația de arome.
”Platoul nostriu conține babic, cârnăciori de Pleșcoi, kaizer, urechi, toate preparate la noi. Nu trebuie să lipsească ceapa de Buzău și brânza de aici, de la stână”, ne spune bucătarul pensiunii.
”În primul rând, turiștii mei vin pentru locul care este aici. Deocamdată vremea nu ne mai ajută așa că petrec mult timp în locația mea. Adulții își fac mai repede de lucru fiindcă mănâncă mult și beau”, spune Nicoleta Marin, proprietara pensiunii Cob Village.
Complexul turistic din Berca dispune de 12 camere în căsuțe tip cob, construite din materiale ecologice. Geamurile sunt făcute din parbrize iar zidurile au în structura lor sticle și borcane prin care pătrunde lumina naturală.