Obiecte vechi de 8000 de ani pot fi admirate în colecția de arheologie dedicată perioadei neo-eneolitice, a Muzeului Județean Buzău

Buzoienii sunt așteptați la muzeu să descopere Neo-eneoliticul, o etapă fascinantă din trecutul umanității. Alături de ceramică, uneltele și armele descoperite în cursul săpăturilor arheologice sunt ilustrative pentru modul de viață al omului neolitic.

Printre acestea se numără piesele de silex, os, piatră sau cupru. Din lut ars, în afara diverselor tipuri de recipiente, se realizau ustensile, precum lingurile și polonicele, greutăți pentru războiul de țesut, obiecte de podoabă, pintadere, statuete.

Judecând după numărul mare al descoperirilor, statuetele feminine trebuie să fi avut o semnificație și o importanță aparte în viața comunităților din perioada neo-eneolitică. Cel mai adesea, aceste reprezentări sunt interpretate ca fiind conexe domeniului spiritual/religios.

De asemenea, în aproape toate așezările neo-eneolitice cercetate în zona noastră s-au descoperit fie dovezi directe ale cultivării plantelor (semințe carbonizate), fie indicii indirecte legate de această ocupație (săpăligi de corn, lame și așchii de silex utilizate ca inserții de seceră, râșnițe de piatră).