Ouăle produse de cooperativa ”Unirea Gospodarilor din Mihăilești” au calitatea celor din gospodăriile țărănești

Valul scumpirilor lovește și-n alimentele de bază, precum ouăle. Fermierii anunță scumpiri cu peste 20 de procente în acest sector, modificări dictate de majorările ivite în lanțul de producție. Costul utilităților, al hranei pentru păsări este într-o continuă creștere iar majorarea salariului minim pe economie va avea și ea un efect.

Ouăle produse de cooperativa ”Unirea Gospodarilor din Mihăilești” au calitatea celor din gospodăriile țărănești și se vând acum cu 1,20 lei. Sunt produse într-o fermă modernă, dotată cu instalații automate de hrănire și adăpare, și-n care temperatura ambientală este menținută cu aeroterme.

Scumpirea hranei și a utilităților impune o ajustare rapidă a prețului la ouă încă din octombrie.

”La noi, majorarea o să fie undeva la cinci, șase la sută, pentru că avem această oportunitate a lanțului scurt. Deci, noi producem, noi sortăm, ambalăm, și tot pe rețeaua noastră și vindem. Dar, din studiile care se fac, din dicuții, se vorbește de o majorare rapidă de zece la sută, chiar de luna viitoare”, spune Dan Ivașcu, președinte Unirea Gospodarilor din Mihăilești.

Fermierul buzoian crede că scumpirea ouălor va fi treptată, în următoarele luni, deoarece în perioada rece crește cererea și scade foarte mult producția. Saltul cel mai mare ar putea fi însă după sărbătorile de iarnă, atunci când angajatorii vor fi obligați să majoreze salariul minim pe economie.

”Din această toamnă, lucrurile se schimbă ceva mai mult pentru că avem o majorare de prețuri la energie electrică, la gaze naturale, la utilități în general. Iată, aflăm acum că și salariul minim pe economie se majorează. Nu este un lucru rău însă și el se va reflecta în prețul final”, declară Dan Ivașcu.

Până la sfârșitul toamnei vom ajunge să dăm 15 lei pe zece ouă de țară, de trei ori mai mult decât în vară, crede președintele cooperativei ”Unirea Gospodarilor”.

”O creștere a prețului la ouă se produce deja pe piața europeană pentru că avem scumpiri la prețul de energie și la gaze, la nivel european. Va fi și în România, din păcate, această mărire de prețuri. Nu vrem să inducem panică, la clienții noștri, la consumatorii români, în general, dar ne paște o criză alimentară, care este foarte aproape și de noi”, spune Dan Ivașcu.

În piețele agroalimentare, criza scumpirilor se simte deja iar fermierii resimt și ei prin scăderea vânzărilor. Chiar dacă se încăpățânează să vândă ouăle de țară cu un leu bucata, țăranii din Buzău se plâng că au din ce în ce mai des de-a face cu clienți care strâmbă din nas.

”Toate s-au scumpit deja. Începând de la ouă, până la toate ce avem aici. Clienții ne spun că s-au scumpit dar nu avem ce face, asta e treaba. S-au scumpit toate, și porumbul, ce mănâncă”, spune George, un comerciant din piața centrală a Buzăului.

Potrivit unui studiu la nivel european, producătorii români au vândut ouăle cu 9,1% mai scump în luna august, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

România a raportat astfel a patra cea mai mai creștere după Suedia (14,5%), Franța (19,3%) și Slovenia (12,2%). Astfel, prețul mediu la poarta fermei este de 4,82 de lei kilogramul sau de 0,8 euro kilogramul, sub prețul mediu al UE de 1,22 euro kilogramul.

România avea în 2020 un efectiv de peste 8,7 milioane de păsări, respectiv 2,2% din efectivul din Europa. Doar 8,3% din acestea sunt crescute la sol sau conform agriculturii ecologice.