(P) Buzoienii din zonele de munte primesc câte 2000 de lei de la Guvernul Orban pentru a se ptoteja de urși

259

Buzoienii din zonele de munte în care urșii obișnuiesc să dea iama prin gospodării și să facă stricăciunii, vor primi bani de la Ministerul Mediului pentru a-și monta garduri electrice în jurul proprietăților.

Programul lansat de Ministerul Mediului în dezbatere publică are ca obiectiv împiedicarea incidentelor provocate de urși, care au devenit tot mai dese.

Ministerului Mediului precizează că acest  program finanțează kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole și livezilor.
„Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Pe de-o parte, o bogăție a biodiversității românești, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranța oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari. Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru populația din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Buzoienii pot primi până la 2.000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul proprietăților, suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu fiind acoperită în proporție de 100%.

Astfel, Guvernul PNL va investi, numai în acest an, 1.500.000 de lei pentru ca speciile să fie protejate, prrogramul fiind disponibil pentru locuitorii din județele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.„Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim 1.500.000 de lei în 2020 pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii și bunurile lor să fie în siguranță. Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiți în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistența între om și carnivorele mari”, a mai spus Ministrul Mediului  Costel Alexe.

Filiala județeană a PNL Buzău