Panică în clădirile cu bulină din Buzău. Cel mai puternic cutremur din 2020 a avut 5,2 grade pe Richter

Un cutremur de pământ cu magnitudinea de 5.2 grade pe scara Richter a zguduit Buzăul la primele ore ale.dimineții.

Mișcarea telurică cu epicentrul în zona seismică Vrancea s-a produs la ora 03.26 fiimd resimțită puternic și în capitală.

Seismul a fost localizat de INFP la adâncimea de 140 de kilometri,fiind cel mai puternic cutremur produs în anul 2020, în România.

Cutremurul s-a resimțit puternic în zona de sud est a țărio de la București și până la Constanță dar și în zona Moldovei, de la Galați ,Iași și până la Chișinău.

Mulți buzoieni au postat imediat pe rețelele de socializare, fiind speriați de unda de șoc ce s-a simțit puternic, mai ales la bloc.

La Buzău există un număr de 44 de construcţii şubrede, dintre care 25 sunt case vechi de zeci şi sute de ani. Experţii spun că infrastructura Buzăului ar avea serios de suferit în cazul producerii unui cutremur.de peste 7 pe Richter.

Un studiu al al Institutului de Cercetare în Construcţii (INCERC), publicat în urmă cu 6 ani, arată că un cutremur cu epicentrul în Munţii Vrancei, având magnitudinea 7 pe scara Richter, produs în jurul orei 21, similar celui din 4 martie 1977, s-ar solda cu 450.000 de victime iar câteva mii ar putea fi numai în Buzău.

Numeroase clădiri vechi, încadrate în clasa I de risc sesimic, s-ar dărâma la prima mişcare telurică mai mare de 7 grade pe Richter.

Locatarii din blocurile cu bulină au încercat tot felul de demersuri către autorităţile locale din Buzău dar fără niciun rezultat, în ultimii 30 de ani nefiind consolidată nicio clădire.