Parteneriat cu o regiune din Spania pentru dezvoltarea zonei Pietroasele și promovarea potențialului turistic peste granițe

Camerele de comerț din Buzău și Rioja, o regiune viticolă spaniolă cunoscută în toată lumea, au încheiat un parteneriat care vizează dezvoltarea zonei Pietroasele și promovarea potențialului acesteia peste granițe.

Este vorba despre o înfrățire care presupune schimburi de experiență, îmbunătățirea soiurilor viței de viei, proiecte de îmbunătățire a cramelor și proiecte pentru promovarea și dezvoltarea zonei viticole străbătută de Drumul Vinului, o zonă care până acum a rămas într-un con de umbră, fără a fi pusă în valoare, în ciuda potențialului imens.

Aflată în inima Podgoriei Dealul Mare, localitatea Pietroasele este renumită la nivel național ca fiind locul unde se produce cel mai aromat vin de tămâioasă din țară.

“Tămâioasa de Pietroasele” este catalogat drept cel mai aromat sortiment din clasa tămâioasei româneşti, avantajul fiind generat de poziţia geografică a versanţilor pe care sunt înfiinţate culturile de viţă-de-vie.

Mai precis, dealurile de curbură sunt însorite de dimineaţa şi până la apus iar calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, degajă căldură şi noaptea.

Drumul Vinului străbate podgoria Dealu Mare, pe teritoriul administrativ al județului Buzău, fără a fi însă într-o conexiune cu șoseaua similară din Prahova și fără să fi intrat într-un program de promovare de când a fost modernizat.

Străbate zona turistică din jurul dealului Istriţa, prima formă înaltă de relief pe care o întâlneşte vasta Câmpie Română către Carpaţii de Curbură și care deţine o salbă complexă de obiective de vizitat.

Cele mai multe atracții sunt pe raza comunei Pietroasele, localitatea din România cu una dintre cele mai mari densităţi de vestigii istorice pe metru pătrat. Acest aspect poate fi explicat prin faptul că zona a fost locuită timp de şase milenii. Pe raza localităţii a fost descoperit tezaurul “Cloşca cu puii de aur”.

Din 1971, tezaurul este expus la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi este compus din 12 piese cu o greutate totală de 19,820 kg de aur.

Tot la Pietroasele se află ruinele unei foste aşezări de pe vremea romanilor. Timp de patru decenii s-au facut cercetari arheologice la Termele cu hipocaust de la Pietroasele. Se află la circa 400 de metri de zidul unui castru roman, construit la porunca împăratului Constantin cel Mare între anii 324-330 d.H..

La poalele dealului Istriţa se pot face degustări de vin în crama Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasele. Crama de la Pietroasele a funcţionat mult timp ca una dintre cele mai înzestrate din ţară.

Colecţia de vinuri începută în 1940 numără în prezent aproape o sută de mii de sticle, cele mai vechi din anii `40. Vinoteca mai are pe rafturile sale vinuri din anii `50, `60, `70 ai secolului trecut.

La Rioja este cea mai mică regiune din Spania continentală, marginita de Navarra, Castilia si Leon şi Aragon. Una dintre cele mai importante zone viticole din Europa, are o reputaţie mai mare decât suprafaţa terenurilor sale.