Parteneriat între județele Buzău,Vrancea și Prahova pentru atragerea de fonduri europene de un miliard de euro

Consiliul Județean Buzău a aprobat încheierea unui acord de parteneriat cu județele Prahova și Vrancea, prin consiliile județene respective, și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, pentru realizarea unor Investiții Teritoriale Integrate (ITI). Este vizată atragerea de fonduri europene de un miliard de euro.

Investițiile Teritoriale Integrate reprezintă un instrument de punere în aplicare a strategiilor teritoriale într-o manieră integrată.

El dă posibilitatea punerii în aplicare a unor programe operaționale la nivel intersectorial și să recurgă la finanțare provenind de la mai multe axe prioritare ale unuia sau ale mai multor programe operaționale, pentru a asigura punerea în aplicare a unei strategii integrate pentru un teritoriu specific.

Existența ITI va conferi atât flexibilitate în ceea ce privește elaborarea programelor operaționale, cât și eficiență în materie de punere în aplicare a unor acțiuni integrate prin finanțare simplificată.

”La sfârșitul mandatului trecut al Parlamentului, a apărut acest ITI, pe lângă cel de la Tulcea și cel din Munții Apuseni, care cuprinde trei mari comunități: Prahova, Vrancea și Buzău. (…) De ce se grăbește povestea? Pentru că cei de la Ministerul Fondurilor Europene trebuie să prezinte la Comisia Europeană anumite cereri de finanțare pe viitorul exercițiu financiar”, a explicat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a declarat că UAT-urile care fac parte din acest ITI împreună cu Județul Vrancea trebuie să profite de cât mai multe fonduri în cadrul acestui parteneriat.

Un buget de un miliard de euro este vizat de cele trei județe partenere. Într-un termen scurt, va trebui definitivată și strategia și delimitarea teritorială a celor trei unități administrative, dar și proiectele pe care fiecare dintre cele trei județe le vor promovate.

”Am vorbit cu cei de la Prahova și Vrancea să ne întâlnim la Buzău ca să vedem ce proiecte putem face împreună, pentru că în afară de declarațiile politice care se dau, important este să facem lucruri bune împreună. Noi, dacă ne învecinăm cu județul Vrancea și putem face anumite lucruri e ok, dar chiar dacă ne învecinăm cu județul Prahova era puțin mai dificil, pentru că facem parte din Agenții de Dezvoltare Regională diferite”, declară președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Sursă de finanțare pentru Geoparcul ”Ținutul Buzăului”

Printre viitorii beneficiari ai Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI) se numără și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ce are în administrare geoparcul ”Ținutul Buzăului”.

Geoparcul ”Ţinutul Buzăului” care se întinde pe teritoriul a 18 unităţi administrativ-teritoriale a iniţiat procedurile pentru a deveni cel de-al doilea geoparc acreditat UNESCO din România, acreditare care ar urma să fie obţinută în decurs de un an.

”Cu sprijinul celor 18 unități administrativ-teritoriale care fac parte din Ținutul Buzăului, cu sprijinul colegilor din Consiliul Județean care s-au ocupat și cu sprijinul Universității București și ONG-ului <Ținutul Buzăului>, am reușit, după ani buni, să putem depune acreditarea ca să devină Geoparc­UNESCO. Știți că în România nu există decât unul singur, cel de la Retezat. Probabil, în 2022 vom fi acreditați UNESCO. Ne-am luat niște angajamente, de acum doi ani, angajamente financiare, să asigurăm suportul logistic și financiar ca să îndeplinim toate condițiile până la data la care se va face ultima evaluare”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Printre obiectivele turistice care fac parte din Geoparcul ”Ţinutul Buzăului”, sunt Vulcanii Noroioşi, Muntele de Sare de la Mânzăleşti şi Platoul Meledic, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, Aşezările rupestre din Munţii Buzăului şi Trovanţii de la Ulmet.

Pentru înscrierea Geoparcului ”Ţinutul Buzăului” în lista Geoparcurilor acreditate UNESCO, administraţia judeţeană s-a angajat să pună la dispoziţie, anual, suma de 70.000 de euro timp de minim 7 ani pentru îndeplinirea condiţiilor şi pentru finalizarea dosarului de acreditare.

Din aceşti bani, se înființează puncte de informare turistică în comunele ce fac parte din geoparc, se marchează trasee turistice către obiectivele de interes şi se remunerează echipele de experţi care întocmesc dosarele de acreditare si reacreditare, demers care se face odată la patru ani.