Pediatrii buzoieni, recomandări pentru părinți pentru a preveni infectările cu hepatita acută: igiena riguroasă a mâinilor plus spălarea fructelor și legumelor

O formă acută de hepatită sporește îngrojorător de repede numărul copiilor care ajung în spital cu această formă de boală necunoscută. În acest context, pediatrii din toată țara monitorizează cu atenție fiecare copil care se prezintă la spital cu simptomatologie specifică acestei boli.

Măsura se aplică și la Spitalul Județean Buzău. Din păcate, până acum, nu se cunoc exact cauzele care provoacă această afecțiune gravă a ficatului.

”Pot fi manifestări cu debut brusc, prin vărsături alimentare, dureri abdominale, o afectare bruscă a stării generale sau pot fi manifestări care se declanşează insidios, de la două săptămâni până la două luni cu reducerea apetitului, cu scădere în greutate, cu febră, cu dureri articulare, greaţă şi vărsături intermitente şi într-un final apariţia icterului, o colaraţie gălbuie, tegumentară sau a mucoaselor”, declară dr. Gina Anica, medic primar Pediatrie.

În general, susține medicul buzoian, apariţia acestui icter depinde de cât de rapid se modifică funcţia ficatului.

Cel puţin la copiii mici, stările clinice sunt destul de nespecifice, de aceea orice manifestare de tip digestiv, cu vărsături alimentare şi dureri abdominale trebuie să ducă la anunţarea medicului, sau chiar prezentarea la camera de gardă, la urgenţe.

Specialiștii în pediatrie vin cu recomandări pentru părinți, menite să-i ajute să-și protejeze micuții. Igiena riguroasă a mâinilor este cea mai importantă măsură de prevenție a hepatitei la copii.

„Având în vedere că principala cauză este această hepatită de tip A, nu ştim această nouă hepatită despre care se discută care este cauza, dar ca şi măsuri putem să le aplicăm pe cele generale: igiena riguroasă a mâinilor şi după folosirea toaletei, şi înainte de masă, plus spălarea fructelor, legumelor şi sursa de apă potabilă să fie clar cunoscută. Aceste măsuri sunt foarte importante”, spune medicul pediatru.

O fetiță de 5 ani, internată de aproape o lună într-un spital din București, este primul pacient din România diagnosticat cu forma necunoscută de hepatită.