Seceta persistentă din ultimii ani a lăsat în urma sa peisaje dezolante, precum cel dintr-o comună buzoiană din nordul Câmpiei Române. Aici, balta de pescuit a comunei Vâlcelele a secat aproape complet.
„Uitați, devine o pustietate. Deșert, deșert! O să punem banane, mandarine, dar și la alea le trebuie apă, până la coadă”, spune Liviu Toader, localnic din Vâlcelele, județul Buzău.
Ochiul de apă era sursă de pește dar și singurul loc din care se adăpau animalele gospodarilor din Vâlcelele.
„Satul avea în jur de o mie de capete de vaci, acum, în tot satul să fie în jur de 70 de vaci. Secetă, foamete, pe care o va resimți toată țara. Dacă cetățeanul de la țară nu produce, cetățeanul de la bloc va cumpăra din Ucraina, din Grecia, Spania”, ne spune Liviu Toader, din comuna Vâlcelele.
În aceeași zonă, aflată la limita dintre județele Buzău și Brăila, seceta pedologică și căldurile nefirești au secat apa din lacul Amara, comuna Balta Albă.
De trei ani, balta Amara este un deșert în mijlocul căruia o barcă a înțepenit doar ca să mai amintească despre întinderea de apă de odinioară.
Specialiștii avertizează că există riscul de a seca multe dintre lacurile de câmpie, inclusiv cele alimentate din izvoare subtetrane, dacă persistă lipsa ploilor și aportul redus de apă din sursele de alimentare.
Pe măsură ce se evapora mai multă apă decât primește, nivelul luciilor de apă scade treptat. Suprafața lacului începe să se îngusteze, iar unele părți ale albiei pot deveni complet uscate, formând zone de mlaștini sau chiar de uscat.