Pesta porcină se extinde rapid în județul Buzău. Peste 16.000 de porci au fost eutanasiați

Până în prezent, în judeţul Buzău au fost stinse 104 focare. În total la nivelul judeţului au fost eliminaţi de la debutul bolii şi până în prezent un total de 16.056 de porci domestici şi 64 porci mistreţi afectaţi de boală.

Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiţi de stat în condiţiile prevăzute de lege.

La această dată, pesta porcină africană în județul Buzău evoluează în două exploatații comerciale și șase exploatații non profesionale. În mediul silvatic, la porcul mistreț sunt înregistrate 64 de cazuri pe raza a 18 fonduri cinegetice

Joi, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane, la porcul domestic, într-o exploatație comercială situată comuna Amaru.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București- Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA într-o exploatație comercială.

Exploatația respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. În exploatație au fost găsite decedate 35 de animale și vor fi eutanasiate alte 6.551, iar cadavrele vor fi ecarisate.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a întrunit joi, 8 octombrie 2020, prin audioconferință, și a adoptat planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.