PNL a depus un amendament prin care se cere impozitarea pensiilor nesimțite

Parlamentarii PNL au depus la începutul lunii aprilie un amendament prin care se cere impozitarea pensiilor nesimțite, banii urmând să fie investiți în lupta anti-COVID.

Amendamentul parlamentarilor PNL propune impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%.

„Este vremea solidarității și a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atât de multă nevoie. Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge în
achiziții medicale și pentru susținerea celor din prima linie a frontului cu epidemia!” a postat pe Facebook, Președintele filialei PNL Buzău, Cristi Romanescu.

Propunerea PNL vizează impozitarea cu:

-10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei;

-60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei;

-95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.

PNL a optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii.

Amendamentul poate trece în maxim o săptămână de parlament, dacă există voință politică.

În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive, parlamentarii PNL au introdus: parlamentarii și funcționarii parlamentari; magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR; funcționarii Curtii de conturi; Avocatul poporului; personalul navigant; personalul diplomatic.

Nu intră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare.

Legea inițiată de parlamentarii PNL, pentru eliminarea pensiilor speciale, adoptată de Parlament, a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului!