Pomi fructiferi de la marginea Buzăului, înfloriți a doua oară în acest an. Anomalia, cauzată de schimbările climatice

Schimbările climatice care se manifestă în România în ultimii ani dau peste cap lumea plantelor. În Buzău, câțiva meri au înflorit a doua oară în acest an, pe fondul căldurii excesive. Specialiștii susțin că astfel de evenimente sunt mai dese în ultima perioadă, pomii fiind dați peste cap de vremea în continuă schimbare.

Câțiva meri dintr-o curte aflată în zona industrială a orașului Buzău au înflorit a doua oară în acest an. Este însă anormal să existe pe aceeași ramură fructul copt și floarea de măr, spun cunoscătorii.

Responsabile pentru această anomalie sunt temperaturile neobișnuit de mari înregistrate în România în ultima perioadă, în care temperaturile au depășit cu mult normalul perioadei. „Temperaturile ridicate au declanșat această înflorire și pomul a crezut că a adunat gradele optime pentru înflorire și rodire, eventual”, declară Bianca Mușat, cercetător la Banca de Resurse Genetice și Vegetale Buzău.

Pomii sunt induși în eroare și trec de la perioada de repaus vegetal la înflorire. „Acele flori nu se mai pot dezvolta deoarece pentru legat și polenizat necesită anumite grade de temperatură. Practic, în această perioadă sunt suișuri și coborâșuri ale temperaturii și atunci când scade temperatura foarte tare pomul avortează acele flori și nu mai are loc procesul de legare”, spune Bianca Mușat.

Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău spun că pomii care înfloresc în această perioadă nu vor ajunge să rodească, iar florile se vor usca. Asta, pentru că nu este timp suficient pentru încă o rodire până la venirea sezonului rece. „Speciile, practic, în țara noastră rodesc o singură dată, însă sunt anumite specii pe care dacă le-am cultiva în alte regiuni cu un altfel de climat ar rodi de mai multe ori pe parcursul unui an”, declară cercetătorul din cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale.

Horticultorii susțin că astfel de evenimente sunt mai dese în ultima perioadă, iar lumea vegetală pe care noi o cunoaștem, inclusiv pomii fructiferi din ograda bunicilor, este dată peste cap de vremea în continuă schimbare.