Clima din ce în ce mai caldă ne va da posibilitatea să creştem plante exotice în propria grădină. O spun cercetătorii Stațiunii Pomicole Istrița, care pregătesc deja câteva soiuri aduse de pe meleaguri îndepărtate. Rezultatele se văd, astfel că în curând vom mânca, de exemplu, fructe de baby kiwi, banana nordului, kaki sau curmal chinezesc, toate crescute în sol românesc.
Un institut de cercetare din subordinea Universității de Științe Agricole (USAMV) București sare în ajutorul fermierilor români care au de gând să înlocuiască pomii și arbuștii fructiferi cu plantații exotice.
Este vorba despre Stațiunea de Cercetare Pomicolă Istrița de Jos, județul Buzău, unde sunt în curs de aclimatizare câteva plante aduse de pe alte continente.
„În pepinieră, avem un lot cu rodie, o specie care provine din zona mediteraneană, apoi avem kaki, care provine din Asia, urmează curmalul chinezesc și baby kiwi, tot din Asia”, ne spune Andrei Tabacu, cercetător Stațiunea Pomicolă Istrița.
Unul dintre fructele aclimatizate în staţiunea buzoiană de cercetare, care deja dau semne că pot fi cultivate cu succes în România, este kaki. Fructul devine portocaliu la coacere și nu diferă mult de cel pe care-l găsim acum în supermarketuri.
„Este un soi care nu are sâmbure, se consumă ca atare, iar ca și recoltare sperăm să o avem prin septembrie”, explică cercetătorul buzoian.
Pe un lot din plantaţia experimentală, care se întinde pe o suprafaţă de peste o sută de metri pătraţi, crește curmalul chinezesc. Fructele sunt cât o prună de mari iar la gust seamănă cu cel de măr ușor caramelizat.
Ferite de soare, sub o folie menită să le protejeze, plantele de Asimina, mai cunoscute sub denumirea de Pawpaw sau „banana nordului”, sunt în al treila an de viață. Planta a fost adusă din Ohio de niște români care au aruncat semințele în grădină și au fost surprinși să vadă că s-au prins. Arbuștii au început de anul acesta să producă fruct.
„Are un gust interesant, foarte exotic, cum am mânca în același timp mango, vanilie, pepene galben iar cu cât fructul se postmaturează el oarecum se devine maro. Sunt gusturi noi dar pentru cine consumă fructe tropicale sigur i-ar plăcea și acest fruct”, precizează Andrei Tabacu.
De doi ani, în livada experimentală de la poalele dealului Istriţa rodesc primii butaşi de baby-kiwi. La gust se aseamănă cu kiwi-ul pe care-l știm cu toții, dar fructele sunt mai mici și mult mai dulci.
„Această specie de kiwi ale căror fructe rămân verzi se consumă ca atare. Față de kiwi-ul pe care îl găsim în supermarket, acesta este mai mic, nu are perișor pe fruct și se poate consuma ca atare. Fiind o specie nouă, ar avea un preț bun pe piață”, declară cercetătorul Stațiunii Pomicole Istrița.
Toate aceste specii de plante nu sunt de vânzare până nu se încheie perioada de cercetare. Clienţii trebuie să aibă la dispoziţie nu numai materialul săditor, ci şi setul complet de informaţii despre creşterea speciilor exotice.