Prăpăd în grădinile din Buzău din cauza unor insecte minuscule, greu de combătut

 Grădinarii de lângă Buzău sunt disperați că au început să aibă pagube la ceapa de apă, care este mâncată de trips, niște insecte minuscule foarte greu de combătut. Dacă se zgârcesc acum să investească în tratamente, legumicultorii riscă să înregistreze la toamnă pierderea întregii recolte.

Ion Mihai, un legumicultor cu grădină aproape de prundul râului Buzău, își privește cu dezamăgire cultura de ceapă de apă, înființată în primăvară. Necazul căzut pe capul domnului Mihai este provocat de trips, insecte aproape invizibile care distrug plantele din grădină. Ceapa trebuia să aibă acum frunza verde și înaltă, însă acest dăunător a produs deja efecte vizibile.

„Tripsul cepei, împreună cu larvele, atacă partea interioară a frunzei sugând seva și ducând la distrugerea plantei, îngălbenirea frunzelor iar în final la distrugerea plantei. Zona de la margine este afectată mai puțin. Distrugerile sunt acolo unde frunzele au extremitățile gălbui. Aceste insecte sunt foarte mici, cât un vârf de ac”, spune Ion Mihai, legumicultor.

Fermierul buzoian spune că, din cauza acestor insecte minuscule, a început să înregistreze pierderi pe lotul de 3.000 de metri pătrați cultivat cu ceapă de Buzău. Speră să limiteze daunele, prin creșterea cantității de insecticid și stropirea culturii cu o frecvență mai mare.

„Este în pericol toată cultura de ceapă de apă de Buzău. Mi-au spus și alții, colegi, rude care se confruntă cu acest trips. Anul acesta este foarte agresiv și s-a înmulțit repede”, declară legumicultorul buzoian.

Combaterea tripsului este extrem de dificilă, spun specialiștii. Insectele au început să tolereze produsele chimice folosite pentru distrugerea lor.

„Vorbim de un dăunător foarte periculos care se combate foarte greu. Condițiile pedo-climatice din această perioadă au favorizat înmulțirea și extinderea acestuia în cultură. Atacă toate plantele de cultură, dar în zona noastră ceapa este puternic afectată”, explică cercetătorul Costel Vânătoru.

Tripsul le dă mari bătăi de cap nu numai producătorilor de ceapă, ci mai ales fermierilor care deţin culturi în spaţii protejate. Acesta produce pagube importante în solariile cu roșii și ardei. Mircea Tatu a căutat permanent soluţii de combatere iar cea mai eficientă dar și costisitoare este folosirea unor insecte care mănâncă trips.

”Folosim împotriva tripsului un prădător natural, o musculiță, care stă în floare și consuma larvele dăunătorului. Tripsul, se știe, nu stă foarte mult pe roșie, atacă și tomata, dar mai puțin, pentru că nu îi place. Îi place foarte mult ardeiul și, cel mai mult, ceapa”, spune Mircea Tatu.

Cultivatorii de ceapă de lângă Buzău speră să salveze din culturi și să obțină suficientă marfă la toamnă, măcar cât să le ajungă pentru amortizarea cheltuielilor pentru combaterea dăunătorilor, care nu sunt deloc ieftine. Ei nu exclud o scumpire a acestei legume care a devenit un brand al județului Buzău.

Ceapa de Buzău a devenit un brand reprezentativ pentru judeţ, stând la baza obţinerii multor altor creaţii. Din ea s-au obţinut soiurile Aurie de Buzău, Diamant şi Rubiniu. Peste 60% din soiurile de ceapă utilizate pe plan mondial au gene din ceapa de Buzău, fapt recunoscut şi confirmat de Congresul Mondial al Cepei din Statele Unite.