Preparate exotice într-un local din Buzău: mâncarea și băutura conțin un antioxidant care întăreşte sistemul imunitar

A devenit un obicei pentru bucătarii localului buzoian să îndulcească preparatele cu miere în loc de zahăr.

”Folosim miere la cam toate produsele, în funcție și de cerințe, avem fresh-urile, sosurile și burgerii. Au început oamenii să ceară să mănânce sănătos și de aceea ne-am axat să folosim miere în loc de zahăr”, declară Dănuț Beganu, proprietar restaurant.

Burgerul se prepară în cel mult 15 minute iar pe lângă principalele ingrediente, precum chifteaua din carne de vită, chifla, brânza topită și un ou, ne mai trebuie câteva felii de castraveți murați, roșii, o jumătate de ceapă roșie, tocată mărunt, și câteva picături de Proseco.

Mierea își găsește rolul în preparatul nostru spre final, atunci când se trece la caramelizarea cepei. ”Se încinge uleiul, adăugăm ceapa, apoi proseco și mierea de albine pentru a carameliza ceapa. Pentru un burger folosim o linguriță de miere. Ceapa caramelizată se pune la sfârșit peste burger”, explică chef Viorel.

Ne mutăm la bar. Aici, sticluțele umplute cu miere de albine sunt la îndemâna barmanilor, pentru că este îndulcitorul preferat de cei mai mulți dintre clienții care comandă băuturi răcoritoare. Astfel, cocktail-urile cu fructe și lămâie primesc mai mult decât dulceață.

”Folosim căpșuni, sirop de căpșuni și lămâie, miere și un mic decor. Adăugăm mierea, un îndulcitor natural. Limonada pe care am pregătit-o este cel mai cerut preparat al nostru deoarece conține miere naturală și are un gust deosebit”, spune Mălina.

Mierea este o sursă importantă de vitamina C, un antioxidant care întăreşte sistemul imunitar, şi de calciu, un mineral esenţial pentru sănătatea oaselor. În compoziţia mierii se găseşte şi fier, care contribuie la buna funcţionare a sistemului cardiovascular. Mierea este în primul rând un energizant natural, spun nutriționiștii, deoarece este foarte bogată în vitamine din complexul B, vitamine A, C, D, și are conținut ridicat de fosfor, potasiu, calciu și magneziu.

“Se spune, şi pe bună dreptate, că mierea este alimentul care vindecă. Şi-a dovedit eficienţa în tratarea tusei şi răcelilor, în general, în ameliorerea şi vindecarea unele boli infecţioase sau bacteriene ale plămânilor. Este un tratament excelent pentru durerile în gât, laringite şi afecţiuni respiratorii, atât de răspândite în această perioadă friguroasă. Mierea este, de asemenea, benefică în tratarea afecţiunilor renale sau gastro-intestinale şi a celor cutanate“, a declarat, pentru Adevărul, Anca Tene, specialist în nutriţie şi stil de viaţă sănătos, cofondator al programelor Green Therapy.

Mierea, consumată în combinaţie cu apă, creşte numărul celulelor roşii din sânge, mărind astfel capacitatea corpului de a combate în mod eficient bacteriile şi afecţiunile. În plus, un consum constant de miere combate infecţiile cu Salmonella şi Escherichia Coli.