Prima ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură, în această vară, la Buzău

Buzăul va găzdui în această vară prima ediția a Simpozionului Internațional de Sculptură (BISS), în urma căruia zece monumente din marmură și metal vor fi amplasate în oraș. Evenimentul este organizat de Primăria Buzău, prin intermediul Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, în colaborare cu sculptorul Bogdan Adrian Lefter.

Cele 20 de simpozioane și concursuri internaționale de sculptură din 14 țări la care a participat de-a lungul celor 12 ani reprezintă baza pe care buzoianul Bogdan Adrian Lefter a început să o organizeze pentru prima ediție a Buzău International Sculpture Symposium (BISS).

Evenimentul își propune să fie un simpozion anual, să devină parte integrantă a tradiției buzoiene, care va aduce în patrimoniul orașului sculpturi monumentale ale celor mai de seamă artiști contemporani străini și români.

„Șansa de a crea și organiza acest eveniment mi-a fost oferită cu toată deschiderea de Primăria Municipiului Buzău prin intermediul Centrului Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman, printr-o viziune care a coincis și s-a completat reciproc în ideea de a înfrumuseța și valorifica spațiul urban buzoian. (…) Intenționez ca acest simpozion să fie un brand al Buzăului, astfel încât orașul să se transforme într-o capitală a artei contemporane și toți artiștii internaționali invitați să devină ambasadori ai României în țările de proveniență”, precizează sculptorul.

La prima ediție a „Buzău International Sculpture Symposium (BISS)” vor participa zece artiști români și din străinătate care vor realiza sculpturi monumentale din marmură și metal, ce vor fi ulterior amplasate în oraș.

Principala noutate în selecția sculptorilor este sistemul de jurizare unde ultimul cuvânt îl va avea publicul.

Astfel va exista un juriu de specialitate format din sculptori, artiști plastici, arhitecți, atât români cât și străini, care vor selecta 30% din proiectele depuse, eliminând 70% din proiecte. După promovarea și mediatizarea selecției de 30% dintre proiectele sculpturale, votul final, al publicului, va fi realizat printr-un sistem de vot on-line pe pagina de web dedicată evenimentului.

Artistul Bogdan Adrian Lefter a mai realizat sculptura din inox de la intrare în municipiul Buzău, bustul lui Corneliu Coposu de lângă Biserica „Sf. Mina” din Bucureşti şi un rinocer gigant amplasat în Changchung, China.