Primăriile, obligate să asigure funcționalitatea paginilor de internet și să transmită live dezbaterile din consiliul local

Toate primăriile din județul Buzău au primit o circulară de la Instituția Prefectului din care au aflat că sunt obligate să ia măsuri pentru a transmite în direct ședințele în care se iau decizii pentru comunități. Li se recomandă, printre altele, utilizarea aplicațiilor de social media sau de streaming, de tipul Facebook, pentru a fi ușor accesibile de către persoanele interesate.

Dispoziția este dată, în conformitate cu reglementările legale prin care primăriile sunt obligate să asigure funcționalitatea paginilor oficiale de internet și să transmită live dezbaterile din consiliul local.

În documentul transmis de Prefectura Buzău în teritoriu se precizează că primarii și secretarii generali sunt responsabili cu implementarea cât mai urgentă a noilor măsuri de transmitere live a ședințelor de consiliu local.

„Conform circularei, alegătorii trebuie să cunoască modul în care sunt utilizate în concordanță cu interesele lor atât resursele locale, cât și cele bugetare alocate de autorităţile centrale în scopul funcţionării administraţiei” , precizează oficialii Prefecturii Buzău într-un comunicat de presă.

Potrivit Prefecturii Buzău, caracterul public al şedinţelor consiliului local este dat de accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la procesele-verbale ale şedinţelor, la proiectele de hotărâri, la hotărârile consiliului local, precum şi la instrumentele de prezentare şi de motivare a acestora.

”Cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială (UAT) respectivă trebuie să aibă posibilitatea de a asista la şedinţele consiliului local şi de a le urmări pe internet. La lucrările consiliului local pot asista şi lua cuvântul, fără drept de vot, reprezentanți ai guvernului, ai autorităților județene, ai autorităților locale și ai instituțiilor publice din respectiva UAT, precum şi alte persoane interesate”, precizează reprezentanții Prefecturii Buzău într-un comunicat de presă.

Documentul mai recomandă ca ”în Regulamentele de organizare și funcționare ale consiliilor locale să fie reglementat că ședințele consiliului local vor fi transmise public, pe internet, sau prin orice alte modalități care să vină în sprijinul cetățenilor care doresc să asiste la lucrările ședințelor”.

”În transmiterea live a ședințelor se recomandă utilizarea aplicațiilor de social media sau de streaming, de tipul Facebook etc., pentru a fi ușor accesibile de către persoanele interesate. Totodată, pentru ca prevederile legii și ale regulamentului propriu să poată fi aplicate, primăriile sunt obligate să asigure funcționalitatea paginilor oficiale de internet”, completează oficialii din Prefectură.

În informarea transmisă primăriilor din județ sunt enumerate reglementări legale care vizează desfășurarea ședințelor de consiliu local, conform art. 138 din Ordonanța de Urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ și art. 27 din Ordinul Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei nr. 25/2021 pentru aprobarea modelului orientativ al statutului unităţii administrativ-teritoriale, precum şi a modelului orientativ al regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului local.