Grădinarii români vor avea ocazia în curând să cultive un dovlecel în formă de stea, românesc, numit ”patison”, varietate pe care cercetătorii Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău au luat-o în studiu cu peste 15 ani în urmă. Primul soi stabilizat genetic în țara noastră are potențial mare de producție, poate fi cultivat în spații protejate și în câmp.
Pentru aspectul său deosebit, acest dovleac patison este cultivat de zeci de ani de grădinarii români, însă mai mult pentru rolul lor decorativ decât pentru calitățile alimentare.
”Am luat această specie în studiu în anul 2005 iar acum am obținut primul soi stabilizat genetic. Acest soi are potențial mare de producție, poate fi cultivat în spații protejate și în câmp, fructele sunt atipice față de dovlecelul cunoscut. Vorbim de o melonidă discoidală, cu formă specifică, o culoare specifică, gust, aromă și beneficii alimentare și medicinale deosebite”, explică cercetătorul Costel Vânătoru, șeful Laboratorului de Ameliorare și Aclimatizare din SCDL
Gustul pulpei de patison se apropie de cel al dovlecelului comun, aduce chiar către aroma castraveților, însă toate proprietățile sale sunt mult mai intense. Dovleacul în formă de stea este mult mai cremos decât cel obișnuit. În alte țări, varietățile locale de patison sunt apreciate și utilizate pentru consum în diferite preparate culinare.
”Cavitatea în care se află semințele este mult mai mică. Practic, avem o parte utilă pentru alimentație mult mai mare, deci, fructul e foarte greu, este plin, spre deosebire de dovlecelul comun. De la el se utilizează și semințele, care sunt bogate în ulei, unul folosit în medicină și alimentație, cunoscut ca vermifug și bogat în vitamine, nutrienți și săruri minerale”, spune Costel Vânătoru.
Dovlecelul patison poate fi preparat ca și ceilalți dovlecei. Pot fi umpluți cu carne, orez, ciuperci sau alte legume, înabușiți la cuptor, gratinati sau copți pe grătar. Pot fi puși la murat în saramură sau în otet, pulpa lui menținându-se crocantă. Dovleacul patison poate fi cultivat în sistem ecologic, astfel sporind beneficiile în ceea ce privește menținerea stării de sănătate.