Producătorii de flori nu-și mai văd capul de treabă: arbuștii ornamentali, florile în ghivece și jardinierele, la mare căutare

Reamenajarea gradinilor și a locuințelor a devenit o afacere înfloritoare pe timp de pandemie. Clienții comandă în cantități mari arbuști ornamentali, flori în ghivece și jardiniere. Mulți producători de flori s-au adaptat cerințelor și plantează doar arbuști și flori ornamentale.

Peste 15.000 de lei a investit familia Ichim, din comuna buzoiană Poșta Câlnău, în reamenajarea grădinii din jurul casei. Restricțiile din pandemie i-au făcut pe cei doi soți să acorde o mai mare atenție confortului în care își petrec o mare parte din viață.

”Ici-colo am plantat crizanteme, cu câte un ornament de varză între ele, pomii, care sunt verzi și vara, și iarna. Într- parte a grădinii avem tuia pitică, foarte frumoasă, care are o nuanță argintie iar iarna intră într-un contrast foarte frumos cu restul plantelor”, spune Nina Ichim.

Marian Diaconu este peisagistul angajat de familia Ichim să le transforme curtea într-o oază de verdeață asemenea unei mici grădini botanice. Marian a conceput întregul aranjament astfel încât să se armonizeze cu clădirile.

”Cele mai multe flori sunt crizantemele, plantate în pământ și în vaze ornamentale. Când ajung la maturitate o să aibă un contrast foarte frumos”, spune Marian Diaconu, peisagist.
Marian Diaconu a lucrat aproximativ o săptămână la plantare și instalarea rețelei de irigare. Un aranjament gândit și realizat de echipa acestuia rezistă atât la căldurile toride din vară, până la cele mai geroase dimineți de iarnă.

”Am plecat cu plante de sezon dar am inversat procesul spre plantele perene pentru că cererea este foarte mare și noi ne-am axat pe asta. În ultima perioadă, liniștea mai ales în contextul epidemiologic, lumea preferă să investească în a se simți în largul lor”, declară Marian Diaconu.

Tot mai mulți români, iubitori de frumos, aleg în această perioadă să-și creeze o oază de culoare și parfum în propria gospodărie. Astfel, Marian Diaconu și-a mărit serios portofoliul de clienți, care așteaptă și cu lunile să le vină rândul, cu toate că prețurile nu sunt chiar pentru toate buzunarele.

”O amenajare de genul acesta începe de la zece mii de lei, complet automatizată, până la 40 de mii de lei, în funcție și de plantele pe care clientul dorește să le aleagă, mai dezvoltate sau mai micuțe”, spune Marian Diaconu.

În serele familiei Diaconu din comuna Tisău, județul Buzău, se pregătește un festival al culorilor. De la alb, la galben, muștar, roz sau mov închis. Sunt sutele de flori ce își așteaptă clienții.

Cunoscută şi ca “Regina Toamnei”, crizantema este cea mai vândută floare din acest anotimp așa că serele familiei Diaconu sunt inundate de tufe de flori multicolore.
Plantele nu sunt pretențioase la frig, iar cele din ghiveci rămân înflorite până în decembrie, ceea ce face ca cererea să fie foarte mare.

Cu un nou suflu care îi aduce afacerii sale profitul dorit, Marian Diaconu mai are totuși o teamă: scumpirea carburanților despre care producătorul recunoaște că cel mai probabil se va regăsi și în prețul florilor pe care le va produce în această iarnă și le va vinde la primăvară.