Producția de fructe de pădure, neașteptat de bună la Buzău. Peste 80 la sută din recoltă este vândută în piețele din București

Consumul fructelor de pădure proaspete, în perioada coacerii lor, este este o adevărată cură de sănătate. Afinele sau coacăzele sunt dificil de obținut, pentru că se culeg greu din pădure. Din fericire, din ce în ce mai mulți fermieri au înființat plantații de fructe de pădure pe lângă gospodării, pe care le livrează în piețe sau prin curier.

Irinel Manea este unul dintre cultivatorii de fructe de pădure din zona Buzăului. Împreună cu mama lui, are grijă de plantația înființată în urmă cu cinci ani pe terenul de lângă casa bătrânească din comuna Merei.

Coacăzele, din trei soiuri de culori diferite, ocupă cea mai mare suprafață cultivată de familia Manea. Cele negre sunt baza, spune fermierul buzoian.”Nu sunt ele fructele de pe masa românilor, dar cum zic francezii, «pour les connaisseur» dar și pentru și pentru proprietățile lor terapeutice, sunt extraordinare. Coacăza neagră miroase a medicament, are vitamina C de șapte ori mai mult decât lămâia”, explică Irinel Manea.

Coacăzele negre au un gust acrișor și sunt folosite adesea în prepararea de gemuri, dulcețuri, precum și în alte rețete culinare, ne spune doamna Ana. Coacăzele negre au acțiune tonică generală și sunt recomandate în cazurile de stres, în stările anemice, în cazurile de deficit de fier.

„Coacăzul negru se culege un pic mai greu, dar are proprietăți antioxidante și e foarte bun pentru dulcețuri și gemuri. Iese ca un jeleu, foarte bun”, declară Ana Manea, mama fermierului.

De la începutul verii, Irinel și mama lui trebuie să intre frecvent la cules printre butașii de coacăz. Fructele, mai ales cele de coacăz alb, se strică dacă stau mult în bătaia soarelui, deoarece nu au fost deloc stropite.

”Coacăzul alb este asemănător coacăzului roșu. Este mai puțin acidulat. Diferă tipul de antioxidanți. Fiecare culoare are antioxidanții lui. Coacăzul alb e mai greu de întreținut pentru că a fost secetă și a trebuit să irigăm mai des, să menținem plantele, să obținem recolte bogate”, spune Irinel.

Pe lângă coacăze, familia Manea mai culege în această perioadă zmeură și căpșune dintr-un hibrid cu coacere târzie. De anul acesta, recoltează și aronia, un arbust originar din zonele aride ale Americii de Nord, ale cărui fructe sunt foarte căutate şi apreciate pentru proprietăţilor lor terapeutice. În România, datorită climei, boabele de aronia sunt mai dulci.

„De curând, avem arbustul aronia, recomandat în afecțiuni cardiovasculare, reglează glicemia. Avem clienți cărora le-au scăzut cel puțin 50 de unități după ce a consumat aronia”, declară Irinel Manea.

Producția de fructe de pădure este neașteptat de bună. Peste 80 la sută din recoltă este vândută în piețele din București, unde există o categorie mare de clienți care apreciază beneficiile fructelor de pădure.

„Combinăm coacăzele, cele trei culori, combinăm și zmeura, și murele, la anul o să avem și agrișe, deci vrem să completăm toată gama de fructe de pădure. Prețul fructelor noastre de pădure variază între 20 și 40 de lei, în funcție de soi, de perioadă, pentru că la început și la sfârșit e cantitate mult mai mică”, spune Irinel Manea, producător de fructe de pădure.

Producătorul buzoian de fructe de pădure livrează marfa proaspătă în caserole de 500 de grame unui număr de aproximativ 200 de clienți. Surplusul de coacăze, aronia și zmeură ajunge la procesare, pentru a se transforma în sucuri și gemuri gustoase și aromate.