Trei deputați de la USR au inițiat un proiect de lege ce vizează aplicarea corectă a cotei reduse de TVA, de 9%, pentru sistemele de stocare ale prosumatorilor.
Potrivit deputatului Marius Alecsandru scopul acestui demers este de a stimula investițiile în producția de energie regenerabilă prin eliminaarea unor interpretări eronate din partea ANAF.
Legea 39/2023 a stimulat creșterea numărului de prosumatori în România, iar acum se dorește extinderea acestei măsuri și pentru bateriile utilizate de aceștia. În ciuda clarității legii, unele agenții ANAF aplică o cotă standard de 19% pentru baterii, ceea ceea ce contravine intenției inițiale a legislației.
„Este esențial ca ANAF să aplice corect legea, fără discriminări. Acest proiect de lege clarifică aplicarea cotei reduse de TVA pentru sistemele de stocare, eliminând orice ambiguitate,” precizează deputatul Marius Alecsandru, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.
În prezent, legea reglementează TVA redus pentru panouri fotovoltaice, kituri de instalare și sisteme de stocare, însă se impune o clarificare suplimentară pentru a preveni aplicarea incorectă a cotei de TVA.
Acest proiect de lege creează stimulente clare pentru instalarea de sisteme de stocare.
„Cheia nu stă în a pune noi obligații și presiune pe micii prosumatori de energie, ci în a crea stimulente pentru ca aceștia să-și instaleze baterii”, subliniază și Marius Alecsandru, deputat USR de Buzău.
Legea 39/2023 pentru stimularea investițiilor în producția de energie regenerabilă și a eficienței energetice a fost inițiată de către deputații USR Cristina Prună și Adrian Wiener.
„Deși legea este foarte clară și nu distinge în niciun fel cazurile în care se aplică cota de TVA, în prezent unele agenții teritoriale ale ANAF aplică o cotă de TVA standard de 19% pentru baterii, în cazul prosumatorilor racordați la rețea. Acest lucru este anormal și inacceptabil. Am inițiat acest proiect de lege pentru ca ANAF să nu mai aplice legea în mod discriminatoriu” declară Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.
Până în prezent Legea 39/2023 a contribuit la creșterea accelerată a numărului de prosumatori în România, până la aproape 200.000, cu o putere instalată de 2300 MW, echivalentul a de peste 3 ori puterea instalată a reactoarelor de la Cernavodă.