Aflat în vizită la Buzău, unde a avut întâlniri cu mai mulți fermieri din județ, Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, nu a venit cu o veste bună în privința Băncii de Gene de la Buzău.
Șeful Agriculturii a anunțat că instituția, înființată printr-o hotărâre de Guvern, va funcționa doar în momentul în care va fi cu adevărat nevoie de o a doua bancă în care să fie păstrate semințele soiurilor românești. Deocamdată, a spus ministrul, Banca de gene de la Suceava face față nevoilor în acest moment.
Adrian Oros a mai adăugat că înființarea Băncii de gene de la Buzîău a fost o decizie politică, prin hotărâre de guvern, luate pe considerente electorale.
Cu toate acestea, ministrul agriculturii nu exclude ca, pe viitor, la solicitările mediului Academic și al specialiștilor în domeniu, să înființeze la Buzău a doua bancă de gene, alături de cea de la Suceava.
În septembrie 2019, la propunerea Ministerului Agriculturii, venită în urma demersurilor repetate ale primarului Constantin Toma și ale cercetătorului buzoian Costel Vânătoru, Guvernul a adoptat o hotărâre referitoare la înființarea Băncii de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale Buzău.
La acel moment, reprezentanții Guvernului arătau că a fost ales Buzăul pentru concretizarea proiectului, ținând cont de tradiția în legumicultură și cercetare în domeniu. Mai exact, la Buzău funcționează din 1957 Stațiunea de Cercetare –Dezvoltare pentru Legumicultură, prima unitate de profil din țară.
După decizia Guvernului din toamna anului trecut, autoritățile din Buzău au identificat terenul unde urma să fie ridicat sediul Băncii de Gene, însă, deși era într-un stadiu avansat, proiectul s-a oprit aici.