Răsadurile pentru legumele de grădină, livrate prin servicii de curierat, de la Stațiunea de Cercetare din Buzău

Activitate intensă în această perioadă în serele Stațiunii de Cercetare Legumicolă din Buzău. Aici se produc răsaduri pentru zeci de soiuri de legume și verdețuri, din specii vechi românești dar și hibrizi exotic, adaptați climei și solului din țara noastră.

Răsadurile pentru legumele de grădină sunt la mare cautare, în această perioadă, mai ales cele selecţionate, care garantează recolte bune şi de calitate.

Comenzile nu contenesc, după ce s-a aflat în toată țara că Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău este printre puținele locuri în care se mai cultiva soiuri pur romanesti de legume.

Firele de răsad provin din serele unității și sunt pregatite cu atenție de angajații Stațiunii Experimentale. Castraveții, tomatele, pepenii aromați sau cei de iarnă, sunt plante pretențioase, care necesită multă grijă încă din stadiul de răsad.

Sute de legumicultori din toată țara folosesc, de ani buni, în grădinile lor semințe și răsaduri livrate prin curierat de la Statiunea de Cercetare.

Peste 1,5 milioane de răsaduri au fost pregătite pentru livrare inclusiv peste hotare.

”Avem asigurată desfacerea atât la sediul unității, cât și prin curier. Serviciul de marketing se ocupă de acest aspect. Cererile sunt numeroase. Am primit comenzi inclusiv din toamnă, lunile octombrie, noiembrie, atât pentru semințe cât și comenzi de răsaduri. Urmează să preluăm din ce în ce mai multe comenzi și pentru răsadurile în câmp”, a declarat Floarea Burnichi, cercetător SCDL Buzău.

Oferta SCDL Buzău conține peste o sută de soiuri și hibrizi de legume, verdeață și plante aromatice. Roșiile costă între 80 de bani și un leu firul; la fel costă și răsadul de castraveți.
Ardeiul Cosmin costă 80 de bani, iar varza de Buzău, 50 de bani cubul de răsad. Prețurile ar putea crește, însă, din cauza cheltuielilor din ce în ce mai mari cu producția răsadurilor.

”De la începutul lunii ianuarie am plantat semințe pentru a obține răsaduri. Costul unei facturi de gaz pe o singură lună a fost de 40.000 de lei. Gândiți-vă ce costuri ar trebui să suporte fermierul român pentru a produce o tomată sau un castravete în spațiu protejat. Pe lângă aceste costuri, mai avem electricitatea, costul manoperei, tratamentele, îngrășămintele”, precizează Elena Barcanu, cercetător SCDL Buzău.

Legumicultorii din toată țara pot comanda seminţele sau răsadurile prin pagina de internet a staţiunii de cercetare (www.scdlbuzau.ro).

Plata se face ramburs, la primirea coletului expediat prin firma de curierat, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau persoane juridice, cheltuielile de expediție a coletului fiind suportate de către cumpărător.