Razii ale Poliției pentru Siguranța Școlară, în unitățile de învățământ din Buzău

Cea mai nouă structură din cadrul Poliției verifică, alături de Poliția de proximitate și jandarmi, dacă elevii și profesorii respectă regulile de siguranță sanitară impuse de autorități.

Asta, în contextul în care unii dintre elevi, ba chiar și dascăli, resping utilizarea măștii în școală.

Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, iar vizați vor fi și părinții care își așteaptă copiii la poarta școlilor sau grădinițelor. Și aceștia sunt obligați de lege să poarte corespunzător masca de protecție în apropierea unităților de învățământ.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Buzău, compartimentul de Poliție pentru Siguranța Școlară este coordonat de subcomisarul Emilia Mihăilescu, ofițer specializat în munca de prevenire.

În week-endul tocmai încheiat, acțiuni cu forțe mărite pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul SARS-COV 2, dar și pentru prevenirea și combaterea ilegalităților de orice fel au avut loc în tot județul.

Aproximativ 500 de efective cu atribuții de control și verificare (polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Ministerului Muncii, Ministerului Sănătății, Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat verificări în zonele aglomerate, centre comerciale, în piețe, în restaurante, pe terase și în trafic.

Au fost legitimate peste 1000 de persoane și au fost verificate cu privire la respectarea măsurilor de protecție sanitară 112 societăți comerciale, persoane fizice autorizate, obiective și locații.

Au fost verificate peste 200 autovehicule, dintre care 65 mijloace de transport în comun.

În cadrul activităților de verificare și control au fost aplicate peste 300 de sancțiuni contravenționale dintre care 142 pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020 privind nerespectarea măsurilor de protecție individuală, 57 de sancțiuni contravenționale aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice şi alte 2 sancţiuni contravenţionale la alte acte normative, în contextul pandemiei Covid-19.

De asemenea, în cadrul acțiunilor, poliţiştii au sancţionat şi abaterile din trafic unde au aplicat peste 200 de sancțiuni contravenționale ca urmare a nerespectării prevederilor legale a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Acțiunile au avut ca scop verificarea modului de respectare a reglementărilor legale instituite în această perioadă a stării de alertă, precum și pentru prevenirea și combaterea ilegalităților pe toate palierele, fiind angrenați polițiști din toate domeniile de competență.

Aceste acțiuni preventive vor continua pe toată perioada stării de alertă, pentru sănătatea și siguranța cetățenilor, cărora le recomandăm să respecte în continuare măsurile de protecție sanitară și distanțare fizică, în scopul prevenirii infectării și răspândirii Sars-CoV 2, precizează reprezentanții IPJ Buzău.