Recomandările unui dermatolog buzoian, în caz de arsuri solare: creme emoliente, pe tot corpul și aplicarea de comprese reci

Arsurile solare se manifestă prin apariţia unui eritem, o roşeaţă, la nivelul pielii în zonele care au fost expuse excesiv la soare, modificări însoţite de căldură locală.

Arsurile mai severe pot provoca un disconfort greu de suportat, explică medicul Andi Rizoiu, dermatolog la Spitalul Județean Buzău. Zonele afectate sunt sensibile, ușor dureroase la presiune şi atingere.

”După câteva ore sau chiar zile, pot apărea leziuni veziculoase, sau chiar buloase în cazul arsurilor mai severe, adică este vorba de prezenţa unor băşici, mai mari sau mai mici, în funcţie de gravitatea arsurii solare, pline cu lichid clar, care se pot rupe la traumatisme minore sau înţepături”, declară dr. Andi Rizoiu, dermatolog.

Modificările care apar la nivelul pielii, spune medicul buzoian, pot fi însoţite de manifestări generale, cum ar fi durerile de cap, febra, chiar frisoane şi stare generala alterată.

După producerea arsurii, încep procesele de vindecare. În câteva zile, senzaţia de arsură şi durere începe să scadă în intensitate. Stratul superior al tegumentului se decolorează, apoi se cojeşte, după care ţesuturile afectate sunt înlocuite cu ţesuturi noi.

Potrivit medicului buzoian, cele mai predispuse persoane sunt cele care au fototip cutanat I si II. Este vorba despre persoanele care au pielea deschisă la culoare, cu pigmentul pielii foarte deschis, cu ochii albaștri şi păr blond, precum și cele roşcate.

Atunci când apar arsurile solare, o primă măsură indicată este aplicarea compreselor reci la nivelul zonelor afectate, înfăşurarea într-un prosop ud, îmbibat cu apă rece, precum şi efectuarea duşurilor cu apă rece. Totodată, se recomandă aplicarea unei creme de protecție solară, înainte de expunerea îndelungată la soare.

”Se recomandă folosirea cremelor emoliente, pe tot corpul, de mai multe ori pe zi şi aplicarea cremelor care conţin corticoizi, pe zone limitate. Din cauza faptului că expunerea la soare produce deshidratarea pielii, se recomandă consumul ridicat de lichide, în special de apă”, precizează dermatologul Andi Rizoiu.