Încălzirea vremii sporeşte pofta de ieşire în natură, iar restaurantele rustice din mijlocul unor ferme sunt alternativa perfectă în weekenduri. Un astfel de punct turistic găsim pe Valea Nișcovului, lângă Buzău, o afacere a familiei Lavric.
Gospodăria le deschide porţile oaspeţilor, multe fiind familiile cu copii, dornice să viziteze exploataţia cu animale domestice. Clienţii au în acelaşi timp ocazia să-și astâmpere pofta de bunătăţi tradiționale.
Ferma pe care Răzvan Lavric ne-o prezintă cu mândrie se află în Haleș, localitate aflată pe ruta către Mănăstirea Ciolanu și Tabăra de Sculptură Măgura, la 30 de kilometri distanță de municipiul Buzău.
Atrage săptămânal zeci de turiști, care poposesc aici câteva ore bune, pentru că au cu ce-și umple timpul. Măgărușul Sadam este vedeta fermei pe care familia Lavric o deține de mai mulți ani.
„Este foarte plăcut pentru că ai parte de aer curat și are copilul ce vedea. Mai ales pentru cei care nu au bunici la țară, nu au contact cu animalele, păsările, e ideal aici. Mâncăm, ne jucăm”, spune o turistă.
Copiii orășenilor ajung parcă într-o altă lume atunci când se plimbă pe lângă câinii ciobănești și rațele lăsate libere prin curte, ori pășesc printre țarcurile cu porci blănoși, capre și păsări domestice.
„Clienții noștri sunt oameni care vin de la kilometri distanță. Cei mai mulți sunt din București. Sunt weekend-uri în care stai câteva ore să mănânci o mâncare sănătoasă”, ne spune proprietar restaurantului.
Odată ce treci pragul localului din satul Haleș, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. Mâncărurile sunt gătite lent, într-un cuptor special, zidit de meșteri ai zonei.
„Poți aștepta și cinci ore, de exemplu, pentru un ciolan de porc gătit în vas de lut. Peștele, carnea, pâinea, totu-i făcut în cuptorul cu lemne. Folosim gaz doar la mămăligă”, ne spune Răzvan Lavric.
Sunt însă gustări la fel de apetisante care le fac așteptarea mai ușoară clienților. Există soluții și pentru călătorii grăbiți, ne asigură proprietarul localului din mijlocul fermei.
„Produsul cel mai vândut al nostru, focaccia cu brânză de capră, mărar și pătrunjel, un aperitiv excelent. Durează cinci, zece minute, în funcție de cât este cuptorul de cald. Mai este platoul rece, cu ceafă maturată de porc, salam de vită cu mangaliță, slăninuță de mangaliță, salam, fără aditivi, hormoni de creștere, amelioratori”, spune Răzvan Lavric.
Numai mâncăruri și băuturi produse artizanal se găsesc în meniul restaurantului din ferma familiei Lavric. Apa tonică din ace de brad, vândută la draft, are un succes nebun. La fel, berea artizanală naturală, nepasteurizată, produsă într-o făbricuță din Buzău, sau vinul natural de la Pietroasa, netratat chimic.