Samsarii de deșeuri, în vizorul Garzii de Mediu din Buzău. Sancțiuni drastice pentru cei care aruncă gunoaiele fără jenă

O acțiune de mare amploare privind gestionarea deșeurilor și prezervarea calității aerului, pe raza județului Buzău, este organizată începând din aprilie, de către Garda de Mediu Buzău, în parteneriat cu mai multe instituții locale.

La activitățile de supraveghere și control, care sunt programate pentru tot anul 2021, participă comisari ai Gărzii Naționale de Mediu și Comisariatului Județean Buzău, polițiști locali din cadrul Primariei Municipiului Buzău,  reprezentanți ai Unităților Administrativ Teritoriale din  județul Buzău.

În sprijinul acestor acțiuni de control, sunt așteptați să participe și reprezentanți ai Inspectoratului Judeŕean de Poliție Buzău și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Buzău, iar la nivel județean, acțiunea va fi coordonată de catre Institutia Prefectului din Județul Buzău.

„Actiunea are ca scop identificarea depozitelor necontrolate de deșeuri și descurajarea fenomenelor de abandonare a deșeurilor, prin aplicarea de sancțiuni contravenționale, inclusiv confiscarea mijloacelor de transport deșeuri dar și identificarea principalelor surse de poluare a aerului, precum si diminuarea efectelor acestora. Amenzile pentru abandonarea deșeurilor în alte locuri decât cele permise, ce vor fi aplicate persoanelor fizice sunt de la 3.000 la 6.000 lei, iar pentru persoanele juridice de la 20.000 la 40.000 lei. În materia confiscarii mijloacelor de transport, se vor aplica sancțiuni operatorului de transport deșeuri, găsit în neregulă, de la
15.000 la 30.000 lei, precum și sancțiunea contraventională complementară a confiscării mijlocului de transport destinat sau folosit la săvârșirea faptei. ” a declarat Carmen Ichim, Conisar Șef al Gărzii de Mediu Buzău.

La sfârșitul fiecărei luni, Garda de Mediu din Buzău va comunica rezultatele acțiunii desfășurate pe raza judetului Buzău, precum și măsurile luate, conform prevederilor legale.