Se anunță o recoltă bogată de fructe de pădure la Buzău:”clima a fost mult mai blândă față de anii trecuți”

Primăvara blândă, cu temperaturi moderate, și chiar ploile din ultima vreme au făcut ca recolta să fie mai bogată decât în alți ani. Printre norocoși se află și familia Mărunțiș, care deține de câțiva ani o plantație de zmeură la Merei, județul Buzău.

Producătorii care au mizat pe fructele de pădure au început să recolteze zmeura.

Deocamdată, la cules intră doar membrii familiei, însă pe parcurs, când rodul va fi din belșug, invită clienții să-și culeagă singuri aromatele fructe.

Pe soții Flori și Sorin Mărunțiș i-am găsit la cules, printre butașii de zmeur, împreună cu cei doi băieți. Fructele pe care le adună provin dintr-un soi rar, dulce, foarte productiv și uriaș.

În timpul verii, aromatele poame trebuie culese zilnic, pentru că se coc rapid. Culegătorii au propriile repere pentru a ști ce adună și ce nu de pe butași.

”Zmeura necoaptă nu se poate lua de pe tulpină, în schimb. Zmeura foarte coaptă se desprinde ușor. Este dulce și mare, și putem să încărcăm foarte repede caserola de o jumătate de kilogram”, spune Flori.

Sorin și Flori au înființat cultura de zmeur în urmă cu cinci ani, pe un teren din comuna Merei, însă recoltează de numai trei ani. Este cea mai bună producție, se mândrește fermierul nostru, care crede că și ultimele ploi au avut un rol deosebit.

”Avem un soi de zmeur englezesc, uriașul englezesc, care în fiecare an ne surprinde. Anul acesta clima a fost mai blândă față de anii trecuți, iar gustul este mult mai parfumat și mai aromat”, declară Sorin Mărunțiș.

 

Butașii de zmeură încep să dea rod din primăvară, fructele se coc de la jumătatea lunii iunie și rezistă până la sfârșitul verii, cu ajutorul naturii dar și al fermierilor care folosesc sisteme de irigare prin picurare și îngrășământ natural.

”Acum, cum este soarele puternic, zmeura care acum e în pârgă mâine poate fi culeasă și e bună de mâncat”, ne explică Eduard, fiul cel mare al soților Mărunțiș.

Familia care deține plantația de zmeur englezesc, cu fructe mari și foarte aromate, vinde fructele la poarta fermei, la 30 de lei kilogramul pentru început, cu zece lei mai ieftin decât în piețe.

”Mănânc multă zmeură când e sezonul ei și cumpăr de la cei doi domni pentru că știu ce produse bune au. Aduce multe beneficii organismului, atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe, deoarece arde grăsimile, îmbunătățește vederea și combate îmbătrânirea prematură”, spune o clientă a producătorilor de zmeură din Merei.

Plantația de zmeură va avea rod cel puțin o lună de acum înainte. Proprietarii ei cheamă clienții să-și culeagă singuri aromatele fructe. Aceștia pot umple o caserolă de jumătate de kilogram de zmeură în mai puțin de 20 de minute.

Surplusul de fructe va fi folosit la dulceață și sirop, care de asemenea vor fi comercializate.